Societat

TRIBUNALS

El fiscal demana presó per contaminació amb mines de sal

Sol·licita fins a tres anys i mig de presó per a tres directius de les explotacions de Súria i Sallent per un delicte contra la natura

Afirma que el runam salí ha malmès els rius Cardener i Llobregat

El fiscal d'Urbanisme i Medi Ambient, Antoni Pelegrín, sol·licita penes de presó per a tres directius de l'empresa Iberpotash, a qui acusa de contaminar les aigües dels rius Cardener i Llobregat a causa de la mala gestió de la runa creada amb les explotacions de les mines de Súria i Sallent (Bages), entre els anys 1997 i 2003.

“Els acusats, malgrat tenir coneixement o acceptar el defectuós procés d'explotació i gestió ambiental en les activitats mineres a Súria i Sallent i que provocava una situació constant de risc greu de contaminació significativa de les aigües continentals, tant freàtiques com superficials, degut al dipòsit deficient dels runams salins d'aquelles explotacions i els lixiviats que generaven, actuant en tot moment de comú acord, no van promoure les obligacions pròpies dels seus càrrecs, per evitar diversos processos de greu contaminació”, afirma Pelegrín en l'escrit d'acusació, previ al judici. Els lixiviats són els líquids originats per l'acumulació del mateix runam salí per acció de la pluja i la humitat, els quals anaven a parar a rius, rieres, torrents i pous d'aigües subterrànies pròxims.

En concret, demana tres any i mig de presó per un delicte contra el medi ambient i els recursos naturals per a Rafael Eduardo Sánchez Illera, director tècnic de l'empresa Suria K SA des de l'any 1992 i també de l'empresa Potasas de Llobregat SA, societats que van ser adquirides el 1999 per Iberpotash, en la qual tenia el càrrec de director de producció de les mines de Súria i Sallent. En la mateixa condemna sol·licita per a Antonio Sánchez Espina, tècnic encarregat de supervisar els aspectes mediambientals de les empreses Súria i Potasas, sota les ordres del primer.

A més, demana dos anys i nou mesos de presó per a José Ramón Membrillera, que tenia el càrrec de conseller delegat de les dues empreses del 1992 al 1999, fins que van ser adquirides per la multinacional Iberpotash. En l'escrit d'acusació, el fiscal assegura que les persones que van substituir Membrillera en el càrrec “no han pogut ser imputades en aquest procediment en no poder ser localitzades durant la instrucció”, dirigida pel jutjat d'instrucció número 2 de Manresa.

La investigació es va iniciar l'any 1997, quan agents dels Mossos d'Esquadra van començar a analitzar el runam salí de la mina de Súria, que era a prop del riu Cardener. De les múltiples anàlisis realitzades, es conclou que a la mina de Súria, des de l'any 1997 fins al 2001, no van ser conduïts a cap col·lector de salmorres uns 85.940 m³, és a dir un 37,8% de lixiviats contaminants generats pel runam principal.

Pel que fa a la mina de Sallent, els investigadors van determinar que al runam principal de Cogulló entre els anys 1997 i 2003, no es van recollir 280.000 m³ de runa, un 13% del total produït, i va afectar el riu Llobregat.

LA FRASE

Els tres acusats no van evitar la sortida de lixiviats, amb efecte negatiu ambiental i a la salut humana
Antoni Pelegrín
fiscal d'urbanisme i medi ambient

Obligats a fer-ne la recuperació ambiental

El fiscal sol·licita que els tres acusats siguin condemnats a assumir el cost econòmic de la recuperació ambiental de la zona, eliminant l'elevada salinitat i els compostos orgànics volàtils de les aigües.

Els Mossos realitzen les primeres anàlisis

La investigació sobre la runa descontrolada de les mines de Súria i Sallent va començar el 1997. Una unitat dels Mossos va recollir les primeres mostres, el 1999, a la riera d'Hortons i al riu Cardener.

El pou d'una masia de Sallent, contaminat

Els agents van prendre mostres, el maig de l'any 2000, d'un pou d'aigua de la masia d'una família de Sallent. El resultat: les aigües estaven contaminades pels runams salins de la mina de Sallent.

L'empresa, responsable civil subsidiària

En concret, el fiscal demana que es recuperin les aigües del pou del Fusteret de Súria, del Mas Lledó i del Serrat de Santpedor i del pou de Sallent. En fa responsable civil subsidiària Iberpotash.

Multes i inhabilitació professional

A més de les penes de presó, el fiscal sol·licita que dos dels acusats siguin castigats a pagar una multa de 9.000 euros i una inhabilitació professional de dos anys, que eleva a 15 anys per a Membrillera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.