Societat

La contraportada

Pediatria de trinxera

El pediatre olotí Joan Cros es jubila del CAP d'Olot després de 31 anys d'exercir-hi i de visitar nadons i joves de dues generacions

A Olot i durant 31 anys, Joan Cros, fill de les Preses, ha estat un element indissociable del paisatge urbà, sobretot del CAP. Per les mans d'aquest pediatre han passat un parell de generacions. Poca broma. Una assignació de 1.700 cartilles publiques i més de 5.700 historials clínics de la consulta particular; multipliqueu-ho per les visites i el número que resulta és estratosfèric. Per això i per la seva formació hospitalària ha tingut nas per detectar malalties que tractades han evitat complicacions greus en alguns casos.

Ara, en Joan s'ha jubilat del CAP perquè, tal com diu ell, cal deixar pas a les noves generacions i més tenint en compte el context actual de la sanitat pública. Ja el troben a faltar. Fins i tot s'ha creat el grup de Facebook Jo també he estat visitat pel doctor Cros. Poc amic dels elogis, afirma que simplement s'ha dedicat a fer el millor que ha pogut una feina que l'ha apassionat. Aquesta història d'amor amb la medicina es va iniciar fent d'aprenent a la farmàcia Vayreda d'Olot. El tema de la salut el va engrescar, va estudiar per a ATS i, com que no en va fer prou, va fer medicina. I per què pediatria? Doncs perquè li agradava i perquè a la Vall d'Hebron hi havia un departament punter a Catalunya. Es va preparar a consciència en pediatria hospitalària. Diuen que hi tenia un futur brillant. Havia d'exercir en un hospital que naixia, Can Ruti de Badalona. Per fer temps que obrís va ocupar una vacant al CAP d'Olot, va obrir una consulta privada i com que tenia família i la seva dona a Olot, quan va ser l'hora d'anar a Can Ruti va creure que ja estava bé on era. Els olotins n'han dit bé durant els 31 anys que ha exercit al CAP. Li agrada dir que ha estat un pediatre de trinxera, de capçalera. I ho ha estat les 24 hores del dia. No és estrany que en Joan truqui a la nit a casa per saber l'evolució d'un pacient. I el futur? Diu que no sap fer gaires coses més que la pediatria, una pediatria que ha avançat en prevenció i recursos. Per tant, ara a un altre ritme, continuarà a la consulta particular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.