El govern deu 700 milions a entitats socials
Els contractes, convenis i subvencions impagats posen en perill programes d'atenció a les persones vulnerables
Les entitats socials –que, tal com va reconèixer fa uns dies el conseller de Benestar Social, Josep Lluís Cleries, fan una “feina de trinxera” per facilitar una mica la vida a les persones més vulnerables– van ventar ahir un cop de puny sobre la taula per reclamar a les administracions públiques que els paguin els deutes. La Generalitat els deu 708,8 milions d'euros i les administracions locals, 157,2 milions. I no va quedar
així la cosa, perquè les administracions públiques no catalanes els deuen 33,2 milions més.
Es tracta de pagaments pendents de contractes, convenis i subvencions, el no cobrament dels quals dificulta la gestió de les entitats fins al punt que, segons la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, un 11% d'associacions no poden pagar les nòmines puntualment, i el 33% n'ha hagut d'endarrerir el pagament algun cop. El sector calcula, a més, que els ingressos que no els arriben quan toca els han provocat una despesa financera, és a dir, d'interessos per crèdits bancaris, d'uns 100 milions.
La presidenta de la Taula, Àngels Guiteras, va advertir ahir del paper clau que juguen les entitats, i encara més ara, en temps de crisi. “Som un coixí social de cohesió”, va sostenir, i va recordar també que el sector d'atenció a les persones dóna feina a 100.000 treballadors i representa un 3% del PIB del país. En la mateixa línia, el president de la Confederació Empresarial del Tercer Sector, Xavier Puig, va definir la situació com “un carreró sense sortida”. Hi ha entitats “en un moment crític”: algunes han tancat programes, i altres han aplicat expedients de regulació (ERO).
A més de quantificar els deutes, la Taula i la Confederació plantegen cinc peticions a les administracions: d'entrada, que els paguin “al més aviat possible” els 866 milions. A la conselleria d'Economia i Coneixement, en concret, li han sol·licitat que estableixi una línia de pagament preferent per a les entitats, així com una línia de finançament en concert amb les entitats financeres. També proposen que s'agilitzin les certificats de reconeixement de deute per accedir al finançament bancari.