MEDI NATURAL
Els focs cremen al nord del país més de 2.300 hectàrees
Els incendis del Baix Empordà i del Pallars Sobirà estaven en fase de control a la nit, amb cert temor per l'entrada de la tramuntana
Els governs es coordinen per l'avanç del foc de la Franja
Els incendis que ahir encara cremaven a Santa Cristina d'Aro i Baix Pallars estaven en fase de control a l'entrada de fosc, després d'haver cremat més de 393 hectàrees entre el Baix Empordà, la Selva i el Gironès i 400 del Pallars Sobirà. La revifada de la tramuntana, però, feia témer una nit complicada a la Ribagorça, on el foc més extens que ha afectat aquests dies el nord del país continuava actiu a la població de Montanui, a la Franja de Ponent. En vista d'aquest risc de revifada dels focs pel repunt de la tramuntana en unes masses forestals molt seques, el Departament d'Interior mantenia activat el pla Infocat en fase d'emergència tot i reconèixer que la situació havia millorat força a Catalunya respecte de divendres.
A Santa Cristina d'Aro, el foc que havia començat divendres a primera hora de la tarda havia cremat ahir gairebé 400 hectàrees de bosc i hi treballaven trenta-vuit dotacions terrestres i cinc mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat, que captaven aigua de l'estany de Banyoles, a més de nou dotacions d'Associacions de Defensa Forestal (ADF). Tot i el manteniment dels equips en prevenció durant tota la nit, ja es va permetre tornar a casa els veïns de les urbanitzacions de Fontbona, Sant Grau, Cala Giverola i Cala Salionç, a Llagostera i Tossa de Mar, que havien estat desallotjades preventivament divendres a la tarda. Durant el dia els bombers van treballar al flanc esquerre de la zona del puig de Montclar, que s'havia apagat la nit abans però que es va revifar ahir, així com al cap de l'incendi, a Sant Grau, que va continuar inestable i cremant a clapes fins a tenir-lo en fase de control. Els bombers també tenien previst controlar el darrer foc viu al Pirineu català, que ahir encara afectava els municipis de Soriguera i Baix Pallars, on havia cremat 400 hectàrees. S'hi van mantenir tota la tarda remullant la zona vint-i-cinc dotacions terrestres i tres helicòpters bombarders. De les 400 hectàrees cremades, més d'una vintena pertanyen al parc natural de l'Alt Pirineu, un fet que va provocar que la delegació del govern de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran decretés l'alerta màxima.
Aquest dissabte, per altra banda, es va confirmar el control dels altres tres incendis que havien començat dijous al Pirineu lleidatà, concretament a Calbinyà (Alt Urgell), a Montanissell (Coll de Nargó) i a Viu de Llevata (Alta Ribagorça). A l'Alta Ribagorça, però, l'extinció del foc de Viu de Llevata ha suposat només un alleujament d'un dia perquè ahir veien com continuava ben viu l'incendi més gran que aquests dies afecta el nord del país, concretament el que va començar dijous a la població de Montanui, a la Franja de Ponent. Aquest foc de la Ribagorça aragonesa s'apropava ahir a la nit cap a la frontera lleidatana.
L'Ajuntament de Vilaller va demanar ja al vespre reforços després de confirmar-se que, a la tarda, la revifada del vent havia obligat a retirar els mitjans aeris. A la nit es va anunciar la coordinació oficial dels governs català i aragonès en vista de la possibilitat que un dels fronts entrés a Catalunya com ja es va témer divendres a la nit. Continuaven evacuats a Vilaller un centenar de veïns dels petits nuclis fronterers pertanyents al terme de Montanui. A darrera hora estaven en alerta els nuclis de Forcat i Estet, fronterers amb Vilaller. En total, 2.300 hectàrees cremades al nord del país, de moment. El més positiu és la previsió meteorològica, que anunciava per avui la moderació del vent d'aquests dies.