Societat

L'ultra Varela obté la llibertat definitiva

El llibreter ha complert quinze mesos a la presó per difusió d'idees genocides

Té dues causes pendents

Pedro Varela, el conegut neonazi propietari de la llibreria Europa de Barcelona, ja gaudeix de la llibertat definitiva, després de complir una condemna de quinze mesos de presó per difusió d'idees genocides. El 8 de març va sortir del centre penitenciari de Brians, a Sant Esteve Sesrovires, per, en principi, no tornar-hi més.

Varela va entrar a la presó el 12 de desembre del 2010 arran d'una segona condemna imposada dos anys abans per haver justificat l'extermini de jueus. La investigació judicial al llibreter –que titlla de “mite” l'Holocaust– es va iniciar el 1996, amb un primer escorcoll a la seva botiga, procés pel qual va ser condemnat a cinc anys de presó. Aquesta condemna va quedar en suspens, ja que el seu advocat va al·legar que un dels dos delictes pels quals va ser castigat atemptava contra la llibertat d'expressió. Tot es va aturar. Fins que el Tribunal Constitucional va donar-li parcialment la raó en concloure, l'any 2007, que negar l'Holocaust no és delicte, però sí justificar-lo. Per això, al final la primera pena de cinc anys se li va rebaixar a set mesos. Aquests antecedents van provocar que, amb la segona condemna, del 2010, Varela hagués de complir els quinze mesos de presó.

Proselitisme al penal

El seu pas pel penal no ha estat gens rehabilitador. Així ho explicita el fiscal contra l'odi i la discriminació, Miguel Ángel Aguilar, en l'informe contrari a la concessió d'un indult a Varela. El fiscal hi assegura que el llibreter és reincident i que, a més, s'ha oposat a fer un programa rehabilitador.

Precisament, el gener passat Varela va ser sancionat i va tenir una regressió del tercer al segon grau penitenciari després que responsables del penal van trobar-li llibres neonazis a la cel·la; a més –s'assegura–, els va oferir als seus companys de mòdul perquè els llegissin. A banda de la sanció que li va imposar el centre –amb prohibició de visites i d'activitats certs dies–, aquesta acció també ha estat denunciada al jutjat.

A més, hi ha un altre jutjat de Barcelona que manté una causa oberta contra Varela per un suposat delicte contra la propietat intel·lectual en haver venut el llibre La meva lluita, d'Adolf Hitler, els drets d'autor del qual pertanyen a l'estat alemany de Baviera. Ara es quantifiquen els guanys que el llibreter s'ha embutxacat i que hauria de tornar, i després el fiscal farà l'escrit d'acusació per anar a judici.

LA DATA

12.12.10
Pedro Varela ingressa a
la presó amb una condemna de 15 mesos. Ha de complir-la perquè té antecedents.

LA XIFRA

5
és el número
del jutjat d'instrucció de Barcelona que investiga una causa contra Varela pels drets d'autor.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Contenidors comunitaris i tancats a blocs que fan el porta a porta

GIRONA
Infraestructures

Front comú de Lleida i Osca per recuperar les freqüències de tren d’abans de la pandèmia

Lleida
Societat

Gratallops marida vins i orgull per atraure turisme LGTBIQ+

Gratallops

El Dia Internacional de l’Orgull LGBTI, a les poblacions gironines

banyoles

L’institut Deulofeu diu que les proves de 2n d’ESO són “injustes"

figueres

La C-63 tindrà tres noves rotondes i passos de vianants

VIDRERES
Medi Ambient

Lleida insta l’Estat a protegir l’horta de les línies de Molt Alta Tensió

Lleida
societat

Els taxistes avisen de bloquejos a l’aeroport de Barcelona si no s’amplia el personal que gestiona les cues

El Prat de Llobregat

Projecte per millorar l’accés de les persones amb discapacitat intel·lectual als serveis de salut

girona