Mil anys d'una vila a l'ombra del monestir
Monacàlia recorda la relació de vassallatge que va tenir Navarcles amb Sant Benet de Bages des de la seva fundació
El monestir de Sant Benet de Bages ha marcat la història de la vila de Navarcles durant deu segles i, des de fa deu anys, el poble s'aboca per recordar la seva relació amb aquest centre de poder religiós fundat l'any 960. Aquest cap de setmana, més de 250 vilatans participen activament en la celebració de la 10a edició de Monacàlia, la Fira de l'Abat, amb tot de propostes que traslladen Navarcles al segle X i fan un repàs històric de la relació amb el monestir que durant segles va exercir de centre de poder feudal i espiritual. No en va l'abat del monestir era l'encarregat de nomenar el rector i el batlle de Navarcles i de recaptar delmes i censos cada any. En contrapartida, molts vilatans treballaven per al monestir, que era també un centre de cultura per a ells.
Mostres, tallers, representacions teatrals, activitats infantils, música i gastronomia ens aproparan al dia a dia de la vida monàstica medieval i ens mostraran quina era la relació de Navarcles amb Sant Benet de Bages. L'escenificació del casament del noble Sal·la amb la dama Ricardis, que va donar lloc a la fundació del monestir, és una de les representacions més esperades. Aquest any s'ha fet un càsting amb veïns de Navarcles d'entre 45 i 50 anys per triar qui farà de Sal·la. I aquesta no ha estat l'única activitat prèvia per preparar Monacàlia. S'ha fet també un curs de cuina monacal i un altre de batucada per participar en l'ambientació musical de les representacions de teatre de carrer. També s'han distribuït banderoles per penjar als balcons. Per donar més ambientació, s'ha creat el vestit de Monacàlia, una peça que es pot comprar durant la fira a la taverna de la plaça Vella i portar-la mentre es passeja pel poble aquest cap de setmana.
L'alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer, destaca el fet que Monacàlia no és una fira medieval com moltes altres sinó que se centra en les relacions sovint complicades de la vila amb el monestir de Sant Benet al llarg de la història. De fet, les representacions teatrals que es faran aquest cap de setmana il·lustren diferents moments històrics que van des de la fundació, al segle X, fins la revolta del segle XIX, quan la vila decideix que no vol dependre del monestir sinó de la corona. També es representa el procés de pagament del delme tal i com es feia al segle XVI. A més, es farà el repartiment de la sopa dels pobres, feta de llet d'ametlles i inspirada en la caritat que feia el monestir amb els necessitats dels voltants sis cops a l'any. La sopa es distribuirà entre els visitants dissabte a les set de la tarda i diumenge a la una i a les set. Durant la fira es podran tastar especialitats de la cuina monacal i els restaurants serviran menús especials.
Entre les novetats destaca la creació d'espais com ara un de dedicat a l'elaboració del sabó i a fer bugada i un altre a la indústria de la cera, important al municipi durant el segle XVIII, tal i com explica l'alcalde. A la plaça de l'Església es podrà veure com s'elaboren les espelmes amb canya de riu i l'interior del temple estarà completament il·luminat amb espelmes. Tothom que ho vulgui podrà pujar al campanar i observar la magnífica vista. De fet, aquesta és una de les activitats que, segons Ferrer, es mantindran al llarg de l'any per oferir-la a tots els visitants que s'apropen a Navarcles durant la seva visita al complex de Món Sant Benet. I és que després de mil anys, monestir i vila continuen lligats pel passat comú.
PER ARRIBAR-HI
Tot un món a tocar de Navarcles
La posada en marxa del complex cultural, turístic i de lleure Món Sant Benet, inaugurat el 2007, representa un pol d'atracció per al municipi de Navarcles. I és que el complex permet descobrir el monestir medieval, les estances modernistes propietat de la família del pintor Ramon Casas i la tasca desenvolupada per la Fundació Alícia, dedicada a l'alimentació i la ciència i presidida pel cuiner Ferran Adrià.
Per als que vulguin apropar-s'hi aquest cap de setmana, tots dos dies de deu del matí a cinc de la tarda es poden fer els recorreguts guiats Mil anys d'història d'un monestir, pels espais monumentals medievals; i Un dia a la vida de Ramon Casas, que ens transporta a l'estiu de 1924 i mostra les estances del sobreclaustre que la família de Casas va convertir en residència d'estiueig. Pel que fa a la Fundació Alícia, hi ha visites guiades dissabte i diumenge a les 10.30, 12 h i 13.30. A les 10.30 es fa un taller adreçat a famílies amb infants de 5 a 15 anys sobre l'alimentació i la cuina en època medieval, on es cuinen dues receptes de l'època. Més informació a www.monstbenet.com