Societat

LA CRÒNICA

DE l'ebre

Fidelitat amb la Setmana Santa

Amb la processó de diumenge de Rams començaren les celebracions de la Setmana Santa a Tortosa magnificades per la seva condició de seu episcopal. Ara la Setmana Santa és un parèntesi en la vida quotidiana, tot i que continua oferint-se un programa d'activitats relacionades amb el fet religiós, però, almenys pel que fa al díptic editat per l'Agrupació de Confraries de Tortosa, no es parla d'estar adreçat als fidels. Processons, conferències, festival de música religiosa, tamborada... Tot com a reclam per aconseguir la major presència i participació, siguin seguidors o desafectes. No cal que es considerin fidels. Des de la vessant religiosa fidel, és qui s'identifica amb una creença i ha rebut la iniciació complerta; en aquest sentit, els cristians tractaven d'infidels els moros, i els islamistes encara consideren infidels els cristians. Per algunes creences, els infidels, i en especial els apostates, mereixen la mort. No sempre fou així.

El recinte sagrat del temple de Jerusalem solament era accessible als jueus creients; a la part exterior hi havia un espai anomenat l'atri dels gentils. Gentils era sinònim d'estrangers, però també de persones que no participaven en la fe. L'atri era el lloc on els no creients podien accedir per meditar sovint amb els creients. El desembre del 2009 el papa Joseph Ratzinger féu una crida per a què creients i no creients, identificats en una mateixa necessitat d'avançar cap als valors morals, es trobessin en el diàleg i la reflexió sobre els grans interrogants de l'existència humana, especialment els de caràcter espiritual.

L'atri dels gentils és concebut com a moment o lloc de confluència. Potser també la Setmana Santa, considerada com a temps de reflexió que convida tothom a anar més enllà, és temps de retrobament entre tots els que apostem per una societat millor sostinguda sobre valors que en el cas nostre s'arrelen en la tradició judeocristiana. Més enllà del que des de l'Església en diuen religiositat popular, la Setmana Santa, com altres fets a l'entorn de l'església, van més enllà de la religiositat i fins i tot del concepte populista com a sinònim de poc instruït o gens crític. Són moments que apleguen, a l'entorn d'una celebració religiosa, festiva o trista, persones identificades amb la fe cristiana i
altres que no. Cadascuna d'aquestes trobades, a més del valor religiós que li puguin donar els creients, són també aquesta expressió de l'atri dels gentils que s'ha perpetuat a través de les generacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.