Societat

Antoni Argerich

Miner a Sallent

“La feina a la mina m'agrada, enganxa”

Argerich (49 anys) és un dels 900 miners en actiu que hi ha a Catalunya. Fa 26 anys que baixa a la mina, primer a la de Cardona, i quan la van tancar el van traslladar a Sallent. Diu que es jubilarà treballant a la mina

Quants anys fa que és miner?

Vint-i-sis. Vaig començar a les mines de potassa de Cardona i quan les van tancar al 1990 em van traslladar a les de Sallent.

Quina feina fa?

Des de fa set anys sóc encarregat, però abans feia una feina més dura, era roçador, que és la persona que fa funcionar el minador, la màquina que arranca la potassa.

Sempre ha sigut miner?

No. Abans era cambrer.

I com decideix baixar a la mina?

Doncs perquè en el bar de carretera on treballava passaven molts miners i pensava que potser sí que tenien una feina dolenta però treballaven menys hores que jo.

Però vint-i-sis anys són molts.

Sí, però la feina a la mina m'agrada, enganxa. Pot semblar que sempre fas el mateix, però les capes de mineral mai són iguals i has de saber què has de fer en cada moment.

La mina és dura?

Molt dura, hi ha molta calor, més pressió, gasos i tots aquests condicionants fan que et cansis més. A Cardona havia treballat a uns 1.300 metres sota terra i això són molts metres, les forces et fallen.

Ha tingut algun accident?

Per sort, els que he tingut jo han sigut lleus, tot i que normalment els accidents a la mina són accidents greus. Fa deu anys el meu company, que treballava al meu costat, va perdre la vida i t'asseguro que no t'ho pots treure del cap.

Una professió de risc, la
família pateix...

La família ho porta com pot. Quan sortim de treballar i improvisem fer una cervesa amb els companys de feina, veus que tots, sense excepció, truquem a casa per dir que estem bé però arribarem mitja hora més tard. Si no, s'encenen totes les alarmes. Si mai hi ha un accident també truques per dir que estàs bé.

Han millorat les condicions
de seguretat?

Sempre n'hi ha hagut, però han millorat, ara són més estrictes. Abans, per exemple, l'extracció a Cardona es
feia amb explosius i ara la dinamita es fa servir molt poc, en comptades ocasions.

La mineria a Catalunya té futur?

Mentre la potassa segueixi sent la matèria primera de l'adob i vagi a uns preus raonables, crec que la mineria tindrà futur.

Però la mina de Sallent l'han de tancar d'aquí a uns anys.

Sí, perquè s'està acabant
el jaciment. Per això Iberpotash traslladarà la plantilla a Súria, on està previst incrementar la producció.

Així que es jubilarà treballant
a la mina de Súria?

No ho sé, perquè els miners pel coeficient reductor que tenim ens jubilem abans. A mi em toca d'aquí a tres anys i potser
encara estem a Sallent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.