Societat

L'any que la Pasqua es va allargar un dia

La consulta popular sobre la plantació de marihuana atreu mitjans de comunicació de tot el món

Alguns veïns critiquen que no es pregunte directament pel cànnabis

A Rasquera les vacances de Pasqua es van allargar un dia més. Pastisseries, bars i restaurants estaven plens de gent, realment com si fos un dia festiu, però els principals clients eren els periodistes, ja que la consulta popular sobre la plantació de marihuana ha despertat l'interès d'un gran nombre de mitjans i, fins i tot, les càmeres d'Al Jazzeera, la televisió pública coreana, France 2 i Europe 1 van seguir la votació. Això, sí, van seguir el procés democràtic des de l'exterior del centre cívic, perquè no es va permetre l'accés als mitjans de comunicació a la sala on es votava. Algunes càmeres van poder enregistrar imatges robades des d'una finestra. Encara més insòlit va ser el fet que en el moment en què l'alcalde, Bernat Pellisa, va votar, s'obrís la porta de la sala de bat a bat perquè les càmeres puguessin fer la seua feina, però sense travessar la porta. “Volem preservar la intimitat dels veïns”, va sostenir l'alcalde, que considera la jornada “una oportunitat històrica” per resoldre la fractura social que viu des de fa anys el poble.

La majoria de rasquerans van acudir al centre cívic amb el vot molt clar i dins del sobre, tot i que la pregunta de la consulta no ho era tant, de clara.“Esteu d'acord amb el desenvolupament del pla anticrisi aprovat per l'Ajuntament de Rasquera en la sessió plenària del 29 de febrer?”, es va plantejar als veïns, sense fer cap referència explícita a la plantació de cànnabis. “A la pregunta no hi posa marihuana, l'alcalde hauria de ser prou valent per plantejar la qüestió de manera oberta”, va sostenir Francisco Garrido, que no veu de bon ull que el projecte de l'equip de govern serveixi per eixugar el dèficit municipal i dinamitzar l'economia local. “I, si no es pot legalitzar, qui es farà càrrec de totes les despeses, l'Ajuntament?”, es preguntava. En canvi, Víctor Bladé, propietari del pub Lo Submarino, considera encertada la decisió del govern municipal. “Crec que és una opció perquè el poble supere la crisi”, va assenyalar Bladé, que va admetre que la plantació de marihuana ha tensat la relació entre els veïns.“Hi estic en contra per la manera com s'ha dut a terme el procés: primer es va aprovar en ple, i després es fa una consulta, però encara no sabem si és legal; si s'hagués fet el procés a la inversa, s'haurien evitat moltes disputes”, va comentar Joan Josep Miró, treballador forestal i president de l'ADF. Miró pensa que, tant si guanya el “sí” com el “no”, serà un mal resultat per al municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.