Societat

Lluïsa Sallent

Pintora

“Jo no volia res més que l'amor de Samaranch”

Nascuda a Ripollet fa 77 anys, aquesta pintora va ser model de grans artistes, com ara Asunción Bastida. Ha tingut una vida rica i complexa (incloent-hi una llarga relació amb Juan Antonio Samaranch) que detalla a ‘Vidas y apariencias'

S'esperava l'èxit del llibre?

No, en absolut. Tampoc que la gent em parés pel carrer per dir-me que els havia agradat molt. Al principi em feia molta vergonya, però ara ja estic més tranquil·la. No volia que la meva vida sortís als programes de xafarderies i, per sort, no ha estat així. La premsa m'ha tractat amb molt de respecte, han entès que vaig escriure el llibre perquè sentia la necessitat interna de fer-ho.

Aquesta necessitat va sorgir després de la mort de Juan Antonio?

El detonant va ser que el seu fill em digués que havia impedit que el seu pare es casés amb mi, que era la seva voluntat. I no va ser l'única cosa que va fer. Em va doldre molt. No em vaig sentir respectada tal com jo esperava i, com que tot estava passant en ple dol, em vaig descentrar. Em sentia malament i escriure la meva vida m'ha ajudat a recuperar la fortalesa. En cap moment ho he fet per venjança.

El fill pensava que tindrien problemes d'herència?

Els ho havia donat tot en vida, ja n'eren els hereus universals!

Va ser una relació d'amor?

I tant! Ens coneixíem de joves, perquè Juan Antonio era amic del meu marit però va ser molts anys després, el 1991, quan ens vam retrobar per casualitat i va començar una relació diferent. Era un amor sincer i desinteressat. Vam estar junts més de 18 anys.

Però, fins als últims anys, vostè era a l'ombra. Va fer gairebé 400 viatges secrets a Lausana!

Ens trobàvem al seu hotel i allà construíem el nostre món i érem feliços. La nostra vida transcorria entre quatre parets, però jo no necessitava res més que el seu amor. Ell m'agafava la mà i em volia sempre al seu costat.

Vostè era lliure, però ell duia una vida paral·lela.

Tenia els seus pactes amb Bibis de mutu acord i, per tant, no hi havia cap engany. Jo entenia que era així, i ho respectava. De fet, quan ens vam retrobar feia anys que estava sol i s'hi havia resignat. Amb mi va descobrir una altra forma de parella, i vam tenir una intimitat molt rica: hi trobàvem calma i felicitat. Tenia fama de persona freda però amb mi no ho era. M'estimava a la seva manera.

No li provocava gelosia que a la seva dona li comprés joies i a vostè no?

No, perquè entenia que la seva dona exercia funcions de representació. Era una altra forma de vida, diferent de la meva.

Imagino que els últims anys van ser difícils, amb la malaltia.

Vaig ser al seu costat a l'hospital en tot moment, el vaig cuidar fins al final. Fins i tot cuinava per a ell en un fornet el que li agradava. Ell no volia que marxés. Estic convençuda que em necessitava, que vivia xuclant la meva energia.

S'entenien políticament?

De política no en parlàvem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.