Societat

Mato confirma el copagament farmacèutic per als pensionistes

Els jubilats pagaran un 10% dels medicaments fins un màxim de 8 o 18 euros al mes, segons la seva renda

Els fàrmacs seran gratuïts per als aturats que no rebin cap prestació

La ministra de Sanitat espanyola ha confirmat aquesta tarda l'establiment d'un copagament farmacèutic per als pensionistes d'entre 8 i 18 euros segons la seva renda. Així mateix, els treballadors en actiu pagaran un 10% pels medicaments.

El ministeri i els territoris han acordat aquest dimecres al Consell Interterritorial de Salut (CISNS) una sèrie de mesures per aconseguir un estalvi de 7.000 milions d'euros en matèria sanitària.

Per primera vegada en la història del sistema de salut estatal, els jubilats amb una pensió contributiva hauran de pagar un 10% del preu dels fàrmacs que adquireixin fins un topall de 8 euros al mes per a rendes inferiors als 18.000 euros i fins a un màxim de 18 euros en funció de la seva renda. En canvi, els qui cobrin una pensió no contributiva o una renda d'inserció no hauran de pagar res.

Una altra novetat és que els medicaments seran totalment gratuïts per als aturats que hagin esgotat la seva prestació. Fins ara, aquest col·lectiu pagava un 40% del preu del medicament, igual que els treballadors en actiu.

Aquests últims continuaran pagant el mateix percentatge quan la seva renda sigui inferior als 18.000 euros. En canvi, la resta de ciutadans en actiu hauran d'abonar el 50% dels fàrmacs, un 10% més que en l'actualitat. Per als qui cobrin més de 100.000 euros anuals l'aportació s'eleva al 60%, fins un màxim de 60 euros mensuals.

Mato ha assegurat que les reformes acordades garanteixen un sistema sanitari universal, gratuït i de qualitat. Segons ella, l'increment de l'aportació dels ciutadans a la despesa farmacèutica no té un afany recaptatori sinó “dissuasiu”, de “posar en valor el medicament”.

“Els vuit euros al mes que pagaran els pensionistes suposarien menys de 20 cèntims diaris en cas que s'anés tots els dies a la farmàcia”, ha argumentat. De totes maneres, la ministra ha demanat disculpes a aquest col·lectiu i ha destacat que gràcies a aquesta mesura no hi haurà copagament sanitari.

Fronteres al turisme sanitari

La titular de Sanitat també ha anunciat canvis legals per prohibir “el turisme sanitari” i estalviar 1.000 milions d'euros. Segons Mato, es busca “acabar amb els abusos que es produeixen per dels estrangers” que es desplacen per rebre atenció sanitària a l'Estat.

“S'ha utilitzat malament l'assistència sanitària per part dels estrangers, tant europeus com d'altres països”, ha sentenciat.

Les mesures seran aprovades pel Consell de Ministres aquest divendres i es faran efectives en un termini de dos mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.