Societat

Tribunals

De ‘narco' col·laborador a amic inversor

Quatre agents de la Guàrdia Civil justifiquen el tracte de favor a uns delinqüents perquè eren confidents del cos armat

El fiscal els interroga sobre converses intervingudes i una operació immobiliària amb el líder

Quatre dels set guàrdies civils processats per haver format part d'una trama corrupta amb delinqüents –a qui se'ls acusa d'haver robat la meitat de 400 quilos de cocaïna d'un contenidor del port de Barcelona el 2005– van negar ahir a l'Audiència de Barcelona que mantinguessin tractes il·lícits amb ells. Se'ls imputa haver robat la droga a altres narcotraficants i de revendre la que hi havia comissada al quarter de Mollet del Vallès.

Els agents van justificar el bon tracte dispensat als delinqüents –amb qui compartien cerveses i més d'una festa nocturna– perquè eren “col·laboradors i confidents”. Van detallar que algun dels narcotraficants ara processats, com ara El Gordo, havia rebut “un premi en metàl·lic autoritzat pel Ministeri d'Interior”.

Roberto de Prádena, exsergent i cap de la policia judicial de Mollet, va explicar que va conèixer Antonio Sáenz, Tete, el suposat líder dels agents, l'any 2003, quan va ser traslladat a la comandància de Barcelona. El mateix va repetir l'agent Miguel de la Higuera, el caporal Cristóbal Román i l'agent en actiu Javier Martín, fa poc detingut per un cas semblant, va indicar el fiscal, Fernando Bermejo.

A tots cinc els acusa d'associació il·lícita per donar informació als narcotraficants i repartir-se els guanys. Els guàrdies civils, que s'enfronten a penes d'entre 7 i 26 anys de presó, ho van negar i van insistir que la investigació ha evidenciat que no tenen grans patrimonis. “Després de formar part d'aquest grup, tinc la hipoteca del pis i un cotxe des de fa catorze anys”, va dir amb sorna De Prádena, que va passar a policia local.

Del líder dels narcotraficants, Javier Segura, Trapero, van explicar que l'havien detingut el 1998 i el van fer col·laborador. El fiscal va posar algunes converses telefòniques intervingudes en què agents i narcotraficants parlen amb un to massa distès. “ Tu pilles? Però no hi vagis que està tot veremat”, alerta De Prádena a Trapero una vegada.

A més, els quatre agents que van declarar ahir van admetre que van invertir en una operació immobiliària liderada per Trapero i un constructor a Galícia. “Va invertir-hi gent d'arreu d'Espanya i només era posar el valor del 10% d'un pis”, van al·legar tots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.