Societat

Vida social

Can Salvi, cent anys de Vilavenut

El primer document d'aquest establiment data del maig del 1912

Al llarg de quatre generacions, ha mantingut el seu caràcter de centre social d'aquest poble del municipi de Fontcoberta

El 21 de maig del 1912 es va concedir a un paleta de Vilavenut, anomenat Martí Coll, la concessió de l'estanc del poble. La seva besnéta, Maria Grau, ens mostra el document amb orgull: l'escrit, molt ben conservat, és com una mena d'acta fundacional de Can Salvi, un popular restaurant que ha anat passant de pares a fills sense interrupció i que ara celebra el centenari. De fet, el podrien haver commemorat ja fa uns anys. Se sap que la casa ja era hostal abans d'aquella data i que el portava el pare d'en Martí, en Salvi. D'aquí ve el nom. Ha passat un segle, quatre generacions i el món ha canviat molt, però en essència Can Salvi és el mateix: una barreja d'estanc, botiga de queviures, bar i restaurant. En pobles tan petits com Vilavenut, llocs com aquest fan una mica de centre social on la gent la fa petar i col·lectius de tota mena hi fan les seves reunions. També s'ha mantingut que Can Salvi sigui un negoci complementari d'altres fonts d'ingressos de la família. Ja hem dit que Martí Coll era paleta. La seva pubilla, la Montserrat, era modista i el seu home, en Pere, barber. L'ofici de barber el va continuar el seu fill, en Joaquim, que més tard obriria una granja, mentre que de la cuina se'n cuidava la seva dona, l'Agnès, la mare de la Maria. Això sí, el local és més gran que quan en Martí i la seva dona, la Margarita, van aconseguir la concessió d'estanquers. On ara hi ha la sala més allunyada de l'entrada hi havia la barberia que havia portat la mateixa família; i la banda de la cuina es va ampliar a la dècada de 1950 amb l'edifici que havien estat les escoles del poble. Generacions enrere, el menjar i la beguda bàsics que servien a Can Salvi sortien d'allà mateix perquè mataven porc setmanalment i es feien el vi. D'aquella autosuficiència obligada en queda un vi propi, de producció limitada, que es ven a l'hostal i, sobretot, una bona cuina casolana. La Maria ens recomana l'arròs a la cassola dels dijous i l'ànec rostit dels dissabtes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

Rescaten un home que havia caigut en un pou

HORTA DE SANT JOAN

L’arqueopac de les Coves de Serinyà s’estrena amb 650 visitants en un mes

BANYOLES
tradicions

Els carrers de Gràcia ja llueixen però el conflicte per la cultura popular no s’atura

BARCELONA
política

La UB se situa entre les 200 millors universitats del món

barcelona
Meteorologia

Desactivada l’alerta per risc de precipitacions fortes

BARCELONA

Cassà de la Selva ha superat els 90 litres per metre quadrat durant l’episodi de pluja

CASSÀ DE LA SELVA

Un arbre caigut sobre una catenària ha tingut la via tallada a Fornells fins fa una hora

FORNELLS DE LA SELVA
SEGURETAT

La Guàrdia Urbana ja usa drons per vigilar l’Horta de Lleida

LLEIDA
serveis

Barcelona neteja en cinc mesos 138.000 m² de pintades dels carrers

Barcelona