Societat

La contraportada

Can Salvi, centenari

El popular restaurant, botiga i estanc de Vilavenut ja fa tot un segle que és el punt de trobada de la gent d'aquest poble de Fontcoberta

El 21 de maig del 1912 es va concedir a un paleta de Vilavenut, anomenat Martí Coll, la concessió de l'estanc del poble. La seva besnéta, Maria Grau, ens mostra el document amb orgull: l'escrit, molt ben conservat, és com una mena d'acta fundacional de Can Salvi, un popular restaurant que ha anat passant de pares a fills sense interrupció i que ara celebra el centenari. De fet, el podrien haver commemorat ja fa uns anys perquè se sap –tot i que no hi ha papers– que la casa ja era hostal abans d'aquella data i que el portava el pare d'en Martí. Aquell home es deia Salvi, d'aquí ve el nom. Ha passat un segle, quatre generacions i el món ha canviat molt, però en essència Can Salvi és el mateix: una barreja d'estanc, botiga de queviures, bar i restaurant. En pobles tan petits com Vilavenut, llocs com aquest han fet sempre el paper de centre social. La gent s'hi troba per fer-la petar i col·lectius de tota mena hi fan les seves reunions. Eren i són homes i dones del poble mateix, però també ha estat durant tot aquest segle un punt on fer parada del trajecte de Banyoles a Figueres. Abans s'hi arribava amb carro o tartana, ara en cotxe, però ve a ser el mateix.

També s'ha mantingut que Can Salvi sigui un negoci complementari d'altres fonts d'ingressos de la família. Ja hem dit que Martí Coll era paleta. La seva pubilla, la Montserrat, era modista i el seu home, en Pere, barber. L'ofici de barber el va continuar el seu fill, en Joaquim, que més tard obriria una granja, mentre que de la cuina se'n cuidava la seva dona, l'Agnès, la mare de la Maria. Això sí, el local és més gran que quan en Martí i la seva dona, la Margarita, van aconseguir la concessió d'estanquers. On ara hi ha la sala més allunyada de l'entrada hi havia la barberia que havia portat la mateixa família; i la banda de la cuina es va ampliar a la dècada de 1950 amb l'edifici que havien estat les escoles. Generacions enrere, el menjar i la beguda bàsics que servien a Can Salvi sortien d'allà mateix perquè mataven porc setmanalment i es feien el vi. D'aquella autosuficiència obligada en queda un vi propi, de producció limitada, que es ven a l'hostal i, sobretot, una bona cuina casolana. La Maria ens recomana l'arròs a la cassola dels dijous i l'ànec rostit dels dissabtes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Es disparen les denúncies per discriminació a Barcelona

Barcelona
xarxes socials

Instagram crea un nou “compte adolescent” amb control parental

barcelona
Societat

Mor Jaume Ribas, un dels últims faroners d’Eivissa i Formentera

Ryanair manté nou rutes hivernals a Girona però amb un 33% més de vols

GIRONA

El Ripollès instal·larà càmeres als accessos de la comarca

ripoll
europa

La CE demana prohibir en espais a l’aire lliure tabac i cigarretes electròniques

barcelona
salut

Es redueixen un 15% els treballadors que van amb cotxe a l'Hospital d'Olot

olot
Sanitat

El nou CAP Florida Sud de l’Hospitalet de Llobregat obrirà el dia 25

L’Hospitalet de Llobregat
MEDI AMBIENT

Neumàtics, plàstics i ferros, els principals residus del fons marí al port de la Ràpita

La Ràpita