Societat

Isidre Charles

Laic que diu missa

“Des dels primers cristians, els laics ja fèiem missa”

No és sacerdot però fa missa. Isidre Charles Armengol té 41 anys i des de en fa 12 anys el bisbat de Lleida l'autoritza a presidir la celebració petites parròquies de la Noguera. És un dels quatre laics autoritzats a fer missa a Catalunya
Li volia preguntar on fa la missa. Però, abans, en podem dir missa?
El més correcte és dir que presideixo la celebració de la paraula. No és missa, perquè hi falta la benedicció del pa i el vi. Jo llegeixo la paraula i dono la comunió durant la celebració, però, prèviament el pa i el vi han estat consagrats per un sacerdot.
I com que no li podem dir sacerdot, vostè és...
Animador. Roma defineix la nostra figura com a animadors d'assemblees dominicals en espera de prevere. A Catalunya, a més de mi mateix, hi ha tres laics més autoritzats a presidir la celebració de diumenge. També estem autoritzats a presidir casaments, batejos i funerals.
Des de quan presideix aquestes celebracions?
Fa dotze anys que vaig començar. Fins ara m'he ocupat de tres petites parròquies, Alberola, Vilamajor i Masos de Milà. Al setembre el bisbat de Lleida em va encarregar també la parròquia mare d'aquestes, la d'Os de Balaguer.
I com ha estat rebut?
Bé. L'experiència és gratificant. Estic molt content.
Els fidels tenen la mateixa confiança amb vostè que amb un mossèn?
Jo penso que sí. Si un té un tarannà obert i dialogant, no hi ha d'haver cap problema.
Això és una bona solució per a la falta de vocacions?
Jo hi he cregut des de molts anys enrere, i després de l'experiència em reafirmo en el ministeri laic. És una manera que té l'Església perquè un cristià o una cristiana batejats, en resposta a la seva fe, puguin exercir.
No ha volgut fer mai els vots?
Hi he pensat, al llarg de la meva vida. Però les circumstàncies personal m'han conduït per aquest camí i m'identifico més amb aquesta manera de servir la comunitat. Vaig començar fent classes de religió, quan vaig venir a Balaguer em van demanar si podia substituir un mossèn en pobles petits, si no es trobava bé, i així he continuat.
Al bisbat, els sacerdots l'han rebut bé?
Sí, sí, en aquest sentit estic molt content. Em sento molt acollit. Hi he trobat un caliu força humà.
Que els laics presideixin la missa és un fet habitual per fer front a l'escassetat de vocacions?
Forma part de la millor tradició de l'Església. Ho recull el Concili Vaticà II i també el nostre Concili Provincial Tarraconense. I està en l'arrel de l'Església. En les primeres comunitats cristianes ja ho feien així: s'aplegaven el dia del Senyor, proclamaven la paraula, compartien el pa eucarístic. I, entre tots, escollien el prevere aixecant el braç. No sé si és el futur. En tot cas, és una altra manera perquè els cristians que no hem rebut cap grau del sagrament puguem fer un servei a la comunitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.