Societat

Escoles bressol pels núvols

Les retallades del govern fan que els consistoris es decantin per apujar el preu a les famílies

Els ajuntaments rebran 300 euros menys per plaça per al curs actual

La puja superarà el 30% en alguns casos

Era qüestió de temps. Alcaldes, escoles bressol i famílies ja havien alertat que la tisorada en l'aportació de la Generalitat a les llars d'infants desembocaria en un augment generalitzat de les quotes. I així ha estat. Les retallades han asfixiat encara més les ja malmeses hisendes locals i, davant d'aquesta situació, els ajuntaments tenien dues opcions: carregar part del sobrecost als pares o reduir el nombre de places d'escola bressol. La majoria dels consistoris ja han tret la calculadora i han fixat noves tarifes a l'alça, de manera que la falta de finançament del govern obligarà també les famílies a gratar-se la butxaca per acabar de cobrir els 5.000 euros anuals que val de mitjana una plaça d'escola bressol municipal. És el cas de Reus, on el rebut que paguen els pares s'incrementarà fins a un 34% el curs vinent, és a dir, entre 50 i 80 euros. El consistori, però, fixarà bonificacions en funció de criteris econòmics i familiars.

Les retallades del govern en aquesta etapa educativa –dels 0 als 3 anys– van començar l'estiu passat, quan la seva aportació va passar de 1.800 a 1.600 euros per alumne i curs, una rebaixa que ja va fer que molts ajuntaments es decantessin per apujar el rebut a les famílies. Fa dues setmanes, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va admetre que la Generalitat –que paga a curs vençut– no podia mantenir l'aportació de 1.600 euros pel que fa al curs actual, tot i el compromís adquirit amb les entitats municipalistes. I ara els consistoris –titulars de la majoria de les llars d'infants públiques– s'hauran de conformar amb 1.300 euros, gairebé un 28% menys del que van rebre per al curs 2009-2010. La subvenció destinada a les escoles de música, d'altra banda, també es tornarà a reduir i quedarà en 230 euros per alumne.

Pel que fa al curs vinent, la Generalitat vol aplicar un nou sistema de finançament i ja no pagarà una quantitat fixa als ajuntaments. El govern tindrà en compte la realitat socioeconòmica dels municipis a l'hora de fer la seva aportació –que no superarà els 1.300 euros– i vol que les quotes que paguen les famílies –fixades pels consistoris– variïn en funció de la seva renda. Una tarificació que ja han decidit aplicar alguns municipis, com ara Sabadell, que ha optat per implantar-la després que la Generalitat decidís eliminar enguany les beques destinades a les llars d'infants.

Incertesa en el món local

La reacció de les entitats municipalistes a la darrera retallada anunciada pel govern no s'ha fet esperar. La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) denuncien que la reducció de l'aportació de la Generalitat a 1.300 euros “malmet encara més les finances de molts ens locals”, que no tenien prevista la tisorada i ara hauran d'assumir la diferència entre l'aportació anunciada inicialment pel govern i la que rebran finalment. Les mesures que ha anunciat Ensenyament han generat “preocupació i incertesa” en el món local i les entitats municipalistes han demanat una reunió urgent amb el Departament per “consensuar els criteris necessaris per fer sostenible el sistema de llars d'infants municipals amb el menor perjudici per als ajuntaments i les famílies”. Tot seguit resumim les mesures que han adoptat algunes de les grans ciutats del país per fer front a les retallades aplicades en aquest nivell educatiu, que abans finançaven a terços govern, ajuntaments i pares.

Barcelona

El proper curs, les famílies pagaran 296 euros mensuals, 27 euros més (un 9%). El preu inclou els 172 euros d'escolarització i els 124 del servei d'alimentació, que és opcional. Malgrat la puja, els pares estaran pagant un terç del preu de les places, ja que es preveu que el consistori assumeixi la major part de la retallada del govern (finançarà com a mínim el 52% del cost). En funció de la situació econòmica de les famílies, l'Ajuntament preveu bonificacions que cobriran entre el 30 i el 90% del cost de la plaça que han de pagar els pares. Pel que fa a les escoles de música, els preus s'apugen de forma global un 10%, segons el nivell.

Sabadell

Ha aprovat una escala de bonificacions per al curs vinent–tarifació social– en funció dels ingressos familiars, que implicarà diferents quotes entre 82 i 200 euros, quan fins ara se'n pagaven 165. Una mesura idèntica a l'aplicada a l'escola d'art Illa i a l'escola de música i conservatori. En el cas dels estudis reglats de música, els increments poden superar el 300% i el govern local vol buscar fórmules per repartir costos amb municipis veïns –molts alumnes no són de Sabadell– o crear un sistema de beques o microcrèdits.

Terrassa

Les quotes es van incrementar ja un 8% al gener. L'escolarització ha passat de 165 a 185 euros al mes i el servei de menjador de 140 a 165. El preu de l'escola d'art i el conservatori ha augmentat un 12%.

Sant Cugat

El rebut augmentarà només un 3,8%, ja que l'aportació del consistori s'apropa al 60% del cost per plaça. La quota serà de 246 euros mensuals, amb sistema de bonificacions. A l'escola de música els preus s'apugen un 11,3%, un augment que s'eleva al 20% en el cas dels cicles formatius de l'escola d'art.

Granollers

Va augmentar un 20% el preu que paguen les famílies al gener i no preveu tornar a pujar les quotes per al curs vinent.

Mataró

Només s'aplicarà la pujada de l'IPC, després que el govern en minoria de CiU no pogués tirar endavant un augment del 22% de les quotes dels pares. Serà el consistori, doncs, qui haurà d'assumir la retallada de la Generalitat.

Badalona

No ha quantificat l'augment dels preus, però l'alcalde, Xavier Garcia Albiol, s'ha reunit amb les famílies i els ha comunicat que l'increment pot superar els 50 euros mensuals, segons els pares. Ara, estan pagant 122 euros mensuals pel servei bàsic.

Tarragona

L'Ajuntament aportarà 100 euros més per plaça, mentre que les famílies hauran de pagar una quota de 245 euros mensuals (5 més, amb el servei de menjador). El preu de l'escola de música es podria apujar fins a un 25%.

Valls

L'aportació municipal creixerà un 20%, mentre que el preu que paguen les famílies passarà de 121 a 146 euros (25 euros més).

Reus

El preu de l'escolarització s'apujarà un 34% i les famílies abonaran entre 50 i 80 euros més el curs vinent. Per exemple, les que portin els seus fills vuit hores a l'escola bressol, pagaran 314,5 euros, quan la quota actual és de 234,5. El consistori crearà subvencions en funció de criteris econòmics i situacions familiars.

L'Hospitalet

L'Ajuntament va incrementar la quota de les escoles bressol un 14,73% el gener passat, xifra que es va elevar fins al 23% en el cas de l'escola de música.

Castelldefels

L'increment de les quotes per al curs vinent oscil·larà entre els 44 euros de la mitja jornada i els 53 euros de la sencera. En aquest últim cas, la puja s'afegirà als 275 euros que estan pagant ara els pares, incloent-hi els àpats.

Vilafranca

Les quotes que abonen els pares s'apujaran un 3%. El preu del servei de menjador passarà de 38,20 a 55 euros, amb un 30% de bonificació per a les rendes més baixes.

Vilanova i la Geltrú

El rebut mensual que paguen les famílies s'encarirà un 10% el curs vinent i passarà de 169 a 187 euros, 18 més. Tot i l'increment, el consistori assumirà la major part de la retallada del govern.

Lleida

El preu de l'escolarització passarà de 84 a 94 euros al mes (jornada sencera) i el del servei de menjador de 143 a 148 euros. El consistori, però, preveu bonificacions.

La Seu d'Urgell

Les famílies assumiran el cost del servei, amb bonificacions en funció de la renda i el municipi d'empadronament. Hi haurà pares que poden arribar a pagar el doble, però d'altres seguiran abonant la mateixa quota.

Vic

La quota mensual d'escolarització passarà de 168,5 a 195,5 euros.

Sant Celoni
En general, les quotes s'incrementaran un 8% per al curs vinent, tot i que en els serveis esporàdics només s'aplicarà la pujada de l'IPC. Pel que fa al servei de matí, hi haurà una pujada del 22%, ja que es vol potenciar un ús intensiu dels equipaments.
Cornellà
No ha quantificat encara l'augment de les quotes, però en el cas de la jornada sencera (incloent-hi el servei de menjador) les famílies podrien pagar uns 80 euros més el curs vinent.
Tàrrega
L'Ajuntament duplicarà les taxes de les llars d'infants. La quota d'escolarització serà de 115 en el cas de l'horari de matí i de 140 euros per a la jornada sencera. Pel que fa al servei de menjador, s'està negociant la seva externalització per estalviar.
Vielha
Congelarà els preus. L'Ajuntament manté que pot fer front a la retallada reduint despeses, ja que no considera just castigar més les famílies amb un augment de les quotes.

Informació elaborada per

J. Alemany, R.M. Bravo, E. Ferran, C. Filella, D. Marín, M.T. Márquez, P. Mercadé, S. Muñoz, S. Pérez, E. Pomares, L. Sayavera i J. Tort

34%
és la puja
que Reus aplicarà a la quota d'escolarització que paguen les famílies.
296
euros
mensuals és el preu que pagaran les famílies a Barcelona el curs vinent, un 9% més.
5000
euros
anuals és el cost aproximat que té de mitjana una plaça d'escola bressol municipal.
1.300
euros
aportarà el govern per cada nen aquest curs, enfront dels 1.800 del curs 2009-2010.

Tanquen llars a Igualada, Vilassar de Dalt i Manresa

El curs 2012-2013 començarà amb una escola bressol menys a Igualada, Vilassar de Mar i Manresa (que n'obrirà una altra). En el cas de la capital de l'Anoia, el govern local tancarà temporalment la llar d'infants L'Espígol per la caiguda de la demanda de places d'escola bressol. L'Espígol té capacitat per a 74 nens i és la llar amb l'ocupació més baixa (un 58%), segons el consistori. El govern manté que la mesura suposarà l'estalvi d'uns 100.000 euros anuals, però no s'ha estalviat les crítiques dels partits de l'oposició i de les famílies. L'Ajuntament també es planteja pujar les quotes, ara per sota de la mitjana de la demarcació. En tot cas, manté que garantirà les places públiques i defensa que cal optimitzar recursos.

És el mateix argument del govern de Vilassar de Dalt, que tancarà una de les dues llars d'infants, la de Nostra Senyora de Montserrat, fet que suposarà perdre 41 places. A Manresa es tancarà la del barri Pare Ignasi Puig per falta d'alumnes, però s'obrirà una altra al polígon industrial de Bufalvent amb la col·laboració de l'associació d'empresaris i la Generalitat. El proper curs hi haurà disponibles 29 places més i l'Ajuntament de la capital del Bages implantarà una matrícula de 100 euros i apujarà la quota mensual de 100 a 120 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.