societat
Remeis d'abans, dels avis de la Residència de Campdevànol
Els usuaris apleguen en un llibre diversos remeis casolans per diversos problemes de salut
La majoria tenen una herba remeiera com a base
Remeis d'ahir per curar els mals d'avui. Poques vegades un títol resumeix tan bé el contingut d'una publicació com en aquest cas. Els avis de la Residència de Campdevànol han volgut recopilar remeis casolans pel mal de cap, per un cop que s'ha rebut, i fins i tot perquè no surtin més pèls als bigotis, entre moltes altres coses. Amb unes fotografies excel·lents de Sergi Escribano, cadascun dels remeis es presenten acompanyats de la recepta sobre com preparar-los, de la utilitat que tenen i del nom i la fotografia de qui l'ha proposat.
En el pròleg del llibre es fa referència a la saviesa dels més grans adquirida a través de l'experiència. I l'experiència d'en Joan, la Maria, la Providència, la Dolors, l'Emília i de molts altres dels residents d'aquest equipament assistencial ripollès es recull al llibre Remeis d'ahir per curar els mals d'avui. Remeis casolans dels usuaris de la Residència de Campdevànol. Es pot afirmar que es tracta d'un vertader compendi de saviesa popular que, sort de recopilar-la, per assegurar-ne que perdura per a les generacions actuals i futures.
Els exemples són molt variats. Dolors Font aconsella prendre una o dues tasses d'infusió de fulla de saüc al dia, i diu que és un bon laxant, sobretot presa després dels àpats, i també hi afegeix que les infusions de la flor de saüc serveixen per les malalties respiratòries i la febre. Teresa Prat proposa l'oli de cop o oli militar fet amb l'herba de Sant Joan. Es prepara bullint la flor amb un tupí d'oli.
Maria Angelats dóna un remei per un problema molt comú en l'actualitat. Explica que la lavanda és un pal·liatiu de l'ansietat, els nervis, la taquicàrdia, les migranyes i l'insomni. La Providència Subirana diu que l'herba blava alleugereix el mal de panxa, sobretot del dels infants. També es pren com a infusió, destaca ella mateixa.
Isabel Boixader parla de la flor de lliri, que barrejada amb oli va bé contra molts dels problemes de la pell. La llista de remeis és molt més llarga. La nòmina de residents que han participat i han col·laborat a fer el llibre també és més llarga. Hi afegeixen consells Emília Gené, Lluïsa Esteve, Maria Serrat, Ramon Niubó, Maria Mérida, Maria Alonso, Paula Barrios, Josep Pous, Josep Fonts, Dolors Cuy, Magdalena Pous, Joan Pujol, Anna Mayol i Teresa Quintana.
LA DATA
LA XIFRA
Remei per posar fi als pèls dels bigotis
D'entre els remeis que s'exposen al llibre dels usuaris de la Residència de Campdevànol, n'hi ha de vertaderament curiosos. Segurament, el que ho és més és el de Ramon Niubó, amb un remei perquè les dones no s'hagin de depilar més els bigotis. Segons aquesta recepta, es barregen tres clares d'ous amb una quantitat determinada de calç viva, or piment i lleixiu. La pasta que se n'obté té el mateix efecte que una fotodepilació. Ell mateix va aportar un receptari del 1878 amb receptes elaborades amb herbes remeieres, alguns dels quals es recullen al llibre dels residents. Concretament, un contra la gangrena i les llagues i un altre contra qualsevol tipus de dolor. Destaca també la pasta d'ortiga que proposa Josep Pous contra l'artrosi.