Festes populars i fires

LES (Val d'Aran)

Crema deth Haro

Crema!

El poble de Les ha mantingut les seves arrels ancestrals a través de la Festa de l'Haro, un tronc d'avet d'entre 10 i 12 metres de llarg que crema la revetlla de Sant Joan. La festa comença al voltant de les 10 de la nit amb un repic de campanes que dirigeix la gent cap a la plaça. Quan la processó hi arriba, el capellà beneeix l'haro i hi cala foc. Aquest, al compàs de la música tradicional, crema.

Llavors entren a la plaça els encarregats de fer cremar les halhes (uns trossos d'escorça de cirerer enfilats). Un cop enceses es fan voltar descrivint cercles damunt del cap. Finalitzada la crema de les halhes, els joves i la mainada ballen al voltant de l'haro encès danses típiques. Se serveix vi calent, amb sucre, rom i fruita, i coca.

El dia de Sant Pere es fa la quilha deth haro, o la plantada del nou haro. Els homes del poble, ajudats només per cordes i una escala, planten el nou haro al forat que hi ha al mig de la plaça. És coronat amb flors per les darreres parelles casades al poble i presidirà la plaça i la vida dels habitants de Les tot l'any, fins a la nit del 23 de juny en què es tornarà a cremar.

23 de juny. A partir de les 22 hores, a la plaça de l'Haro.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.