Escapades

Camins i paisatges

Entre els departaments francesos del Gard i la Losera, segles d'activitat ramadera han definit el territori amb senders envoltats de natura que són ara Patrimoni de la Humanitat

Entre roques escarpades, torrents, relleus de pendents pronunciats, zones de matolls, boscos i rius que tornen a la superfície després d'un camí per les entranyes de la terra, hi ha els mil·lenaris camins de transhumància que han definit els paisatges dels Causses i les Cevenes, a la regió francesa de Llenguadoc-Rosselló. Allà, la natura es presenta com a resultat d'una tradició agropastoral que s'intenta mantenir viva per preservar l'equilibri del territori. Aquesta àrea ha aconseguit tot just fa un any el reconeixement de la Unesco, que l'ha declarat Patrimoni de la Humanitat com a “paisatge cultural evolutiu i viu”.

El llegat de Stevenson

L'ase Gribouille està a punt per acompanyar-nos en la nostra ruta, de la mateixa manera que fa 134 anys la Modestine va fer camí amb l'escriptor escocès Robert Louis Stevenson, veritable descobridor del paisatge de la zona, que va descriure al seu llibre Travels with a donkey in the Cévennes. Sense saber-ho, l'autor de L'illa del tresor i de L'estrany cas del Dr. Jekyll i Mr. Hyde es va convertir en precursor de l'excursionisme modern i va posar en valor una ruta de prop de 200 quilòmetres que encara avui ressegueixen nombrosos senderistes. Es tracta del GR-70, més conegut com el camí Stevenson, perfectament senyalitzat, que es pot cobrir en diferents etapes i que té facilitats al llarg del recorregut, des de les modestes gîtes d'étape, on ofereixen allotjament i bany compartit, fins a instal·lacions més còmodes com ara cases d'hostes i hotels. Per als que vulguin repetir l'experiència de l'escriptor hi ha la possibilitat de llogar un ase, que es fa càrrec del transport de l'equipatge durant tota la ruta, una opció molt interessant si es viatja amb nens perquè l'animal pot portar també els més petits quan estan cansats. Una part dels allotjaments de la ruta disposen d'espais on es pot aparcar l'animal quan es fa nit. Tot i que Stevenson parla constantment dels problemes amb la tossuda Modestine, els ases que avui cobreixen la ruta estan especialment ensinistrats i només cal tustar-los amb una branqueta perquè segueixin la marxa quan s'aturen, explica Alain Pigache, amo de la Gribouillle i d'una vintena de rucs més que fan el recorregut des de la gîte d'étape de Pont de Burgen a Saint Étienne Vallée Française, en una de les etapes del recorregut, que es pot fer de forma parcial. La caminada amb la Gribouille per aquests camins de la Losera serveix per descobrir l'essència del territori. S'hi troben les moreres que van servir per alimentar els cucs que van ser l'origen de la indústria de la seda a la zona, i els castanyers, denominats arbres del pa perquè constituïen l'aliment bàsic de subsistència. Encara avui la cuina popular de la zona inclou nombroses receptes que tenen com a base la castanya.

A mig camí entre el Gard i la Losera, al territori del Parc Nacional de les Cevenes i del Parc Natural Regional dels Grans Causses es promou el senderisme com una activitat respectuosa amb l'entorn que permet l'observació de la biodiversitat i del paisatge modelat pels anys de presència humana i s'ofereixen rutes guiades de forma gratuïta.

PER ARRIBAR-HI

En cotxe. Cal agafar l'autopista AP-7 que enllaça amb l'A-9 (E-80) i continuar fins a Nimes, que és el punt de partida per explorar la zona
En tren. Hi ha dos TGV diaris que comuniquen l'estació de Figueres Vilafant amb Nimes. Des de Barcelona surten trens llançadora fins a l'estació de Figueres Vilafant
Turisme del Llenguadoc Rosselló. www.sunfrance.com
Turisme del Gard. www.tourismegard.com
Turisme de la Losera. www.lozere-tourisme.com
Ruta Stevenson. www.chemin-stevenson.org
Parc Nacional de les Cevenes. www.cevennes-parcnational.fr
Territori dels Causses i les Cevenes. www.causses-et-cevennes. com
Cova de Dargilan. www.grotte-dargilan.com
Abisme de Bramabiau. www.abime-de-bramabiau. com

Cavitats plenes de sorpreses a l'abast de tothom

Les formacions rocoses del Gard i la Losera amaguen a l'interior cavitats perfectament condicionades per poder visitar-les sense haver de ser un espeleòleg expert. Al departament del Gard, a tocar de la frontera amb la Losera, destaca l'abisme de Bramabiau, un riu subterrani que fa milers d'anys que erosiona la pedra calcària. La cavitat, que té una temperatura constant de 10 graus, rep 30.000 visitants cada any que s'endinsen a la muntanya per veure l'espectacle geològic traçat pel riu Bonheur (felicitat en francès). Es tracta d'un recorregut subterrani d'un quilòmetre que té l'atractiu afegit d'unes petjades de dinosaure descobertes el 2006, quan es va excavar un túnel per fer més fàcil la sortida. Bramabiau és a 17 quilòmetres de la vila de Meyrueis, on val la pena fer una aturada, i que és el punt de partida per a la descoberta d'una de les grutes més espectaculars de la zona, Dargilan. Coneguda com la cova rosa, el seu interior revela un laberint de formes creades per la perseverança de l'aigua: estalactites i estalagmites en diferents estadis de formació amb una gamma cromàtica on dominen els tons rosats. A l'exterior, el paisatge de les gorges a la Jonte és també espectacular.

Delícies de la terra amb tota l'aroma de les Cevenes

A les Cevenes els ramats de cabres formen part del paisatge. Amb la llet que produeixen s'elaboren diferents productes. Un dels més coneguts i apreciats és el formatge Pélardon, reconegut amb una Denominació d'Origen Controlada, amb un gust i una textura que remeten al paisatge de la zona. Des de la cooperativa de productors de Moissac expliquen que el gust característic del formatge de les Cevenes l'aporta l'alimentació natural de les cabres, que pasturen lliurement. El Pélardon és un formatge petit, es ven en unitats d'uns seixanta grams, de forma arrodonida i baixa, pasta tova i untuosa i un gust difícil d'oblidar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.