successos
El foc crema unes 45.000 hectàrees al País Valencià
Els incendis de Cortes de Pallars i Andilla obliguen a evacuar 3.000 persones de 20 localitats
És la pitjor catàstrofe dels darrers 20 anys a la zona
El fum arriba a València, a 40 quilòmetres
El País Valencià viu la pitjor catàstrofe mediambiental dels darrers 20 anys. Dos incendis forestals que van començar dijous i divendres a les localitats de Cortes de Pallars, a la Vall de Cofrents-Aiora, i Andilla, als Serrans, van anar prenent unes proporcions tan descomunals que, a falta de confirmació oficial, que el govern es resistia a donar, ahir es calculava que haurien cremat ja unes 45.000 hectàrees de massa forestal.
Després d'una nit de dissabte molt difícil, amb els bombers completament impotents per aturar les flames, ahir uns 2.000 bombers i 40 mitjans aeris van treballar sense descans en una lluita molt desigual i amb el temps en contra.
Les xifres de què es parlava van ser, amb tot, molt altes: el foc iniciat a Cortes de Pallars afectava dotze pobles: Cortes de Pallars Llombai, Catadau, Carlet, Tous, Alboraig, Torís, Real, Montroi, Iàtova, Macastre i Dosaigües. El d'Andilla, amb un front de 40 quilòmetres, vuit més: Andilla, Llíria, Alcubles, Xèrica, Altura, Begís, Teresa i Sacanyet, i amenaçava el Parc Natural de la Serra de la Calderona.
Es van tallar 14 carreteres i evacuar 3.000 veïns, que es van anar refugiant a parròquies, escoles, centres de Càritas, albergs i pavellons d'altres localitats i van rebre l'atenció de centenars de voluntaris que es van bolcar a ajudar, molts dels quals de la Creu Roja. El fet que el fum va arribar a la ciutat de València, a 40 quilòmetres del focus més proper, ja deixa intuir l'abast de la catàstrofe.
Por a Iàtova
El centre d'emergències, situat a Iàtova, en contacte permanent amb el president del País Valencià, Alberto Fabra, planificava l'estratègia amb les directrius de frenar les flames als nuclis urbans i segellar perímetres afectats. Les flames a darrera hora d'ahir a la tarda, a punt de fosquejar, amenaçaven el nucli urbà de Iàtova. En aquest municipi els bombers treballaven durament a les zones del pantà Forata i a la serra de Martés, molt afectada.
Mentrestant, les escenes de dolor dels veïns impotents que havien perdut cases i terres no tenien aturador, com tampoc les crítiques per la retallada que el govern valencià ha fet tant en la prevenció d'incendis com en la xifra d'efectius. Un govern que ahir confiava “en la meteorologia” per aturar el foc.
On és el president Alberto Fabra?
L'única notícia que va transcendir ahir del president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, és que “estava en permanent contacte amb el centre d'emergències” situat a Iàtova. Ningú el va veure en cap de les poblacions afectades i això va encendre les xarxes socials, on al llarg de tot el dia es van anar succeint les mostres d'enuig i les crítiques cap al govern per haver retallat “des del 2008 un 75%” i haver retallat aquest any “un miler d'efectius”per estalviar-se “14 milions”, extrem apuntat ahir per alguns bombers i veïns afectats.L'absència de Fabra i de les autoritats estatals, pendents de la roja, la va aprofitar el cap de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, que, al seu Twiter, va anunciar que avui visitarà la zona sinistrada.