Immigració
Moratòria a ca l'Àfrica
Una jutgessa atura el desallotjament de 300 inquilins per intentar la mediació amb la propietat de la nau que ocupen al Poblenou de Barcelona
El propietari pertany a una família que té una fundació solidària amb Etiòpia
Els 300 inquilins, la majoria d'ètnies africanes, a més de romanesos i joves del moviment Ocupa, que viuen en una enorme nau abandonada al barri del Poblenou de Barcelona, batejada com Ca l'Àfrica, van celebrar ahir una mitja victòria.
Després de passar un cap de setmana t i una matinada de nervis davant l'ordre de desallotjament immediat, van rebre noves de l'advocada Laia Serra, que ahir va anar a corre-cuita als jutjats a parlar amb la titular del jutjat d'instrucció 5 de Barcelona. Va arribar al solar a dos quarts de dues del migdia per informar-los que la “jutgessa ha entès que qui té la darrera paraula és la propietat de la finca” i els deixa uns dies per intentar negociar la sortida. L'advocada no els va donar falses esperances: “L'ordre de desallotjament no està revocada, però el calendari tampoc està tancat. I la magistrada considera que amb una setmana hi ha temps per buidar la finca.”A més, no hi ha cap projecte urbanístic voraç que assetgi el solar.
La lletrada va explicar-los que ara cal indagar si certament els amos d'aquesta finca, com diuen, “tenen una fundació privada amb missions a l'Àfrica”. La petició de desallotjament al jutjat és feta per la societat Fincas Riana, que ahir no va atendre aquest diari, adduint que els responsables només hi són als matins. Segons fonts veïnals, aquesta societat és de la família Iglesias Baciana, la qual és titular del patronat de la fundació privada Maite Iglesias Baciana, que ajuda econòmicament joves menors de 30 anys, i també participa en projectes de suport a Etiòpia, Senegal i Kenya.
Per la seva banda, el regidor del districte de Sant Martí, Eduard Freixedes, va explicar ahir als mitjans de comunicació que l'Ajuntament de Barcelona “està treballant en un dispositiu social que doni les màximes garanties a aquestes persones”. Tanmateix, Montse Milà, portaveu de l'associació de veïns de Poblenou i de la Xarxa de Suport als Assentaments, que ahir era al solar, va afirmar que “hi ha un manament judicial que s'ha de complir de manera raonable i digna, mentre el pla integral que va informar l'Ajuntament no està operatiu”. Milà va afegir:“ No ha vingut ningú de Serveis Socials per atendre'ls i aquí hi ha persones malaltes, alguns amb trastorns mentals, i també criatures.”
La solidaritat del barri amb aquests inquilins és plena, sobretot amb els africans. Una veïna del centre cívic Vaixell del Besòs explicava com ahir un metge del CAP del barri va visitar uns malalts de l'assentament. Alguns admeten, però, que Ca l'Àfrica s'ha fet massa gran i a voltes hi ha baralles entre col·lectius i és un niu insalubre i sense aigua. Leti, de 27 anys i amb vocació ocupa, fa set mesos que comparteix un espai, després de ser desallotjada d'un pis de Balmes. “És trist el que passarà, som com una ciutat; però tothom s'expandirà i ocuparà”, sentencia aquesta jove d'Arenys de Mar.