Societat

Sense conclusions

Els sindicats de bombers sostenen que encara no s'ha aclarit què va fallar en l'atrapament mortal d'Horta

Interior diu que un 75% de les mesures pactades després del foc s'han executat, entre les quals hi ha l'adquisició d'una càmera que permet obtenir imatges des de l'helicòpter amb posició georeferenciada

La ferida oberta en el cos de bombers pel fatídic foc d'Horta de Sant Joan continua supurant. Tres anys després encara és una incògnita com és possible que un incendi que estava sota control provoqués l'atrapament mortal de cinc bombers del GRAF de Lleida i posés en perill la vida de desenes d'efectius. Segons el Departament d'Interior, un 75% de les 37 mesures acordades aprovades pel ple del Parlament i recomanades per la comissió d'investigació sobre el foc d'Horta s'han complert i la resta estan en fase d'execució. Així, el cos de bombers disposa d'un helicòpter amb càmera incorporada que permet obtenir imatges adients amb posició georeferenciada i que es transmeten al centre de comandament avançat, una adquisició que va costar 800.000 euros. També s'ha incrementat el nombre de terminals amb GPS, s'han millorat les comunicacions de la xarxa Rescat i s'ha augmentat el nombre d'helicòpters equipats per als rescats per millorar la resposta en cas d'emergència.

Unes mesures que els sindicats de bombers admeten que s'han realitzat, però no veuen clar que serveixin per evitar un altre episodi com el d'Horta de Sant Joan. “Si en els últims anys no ha passat res a cap bomber és perquè extremem la seguretat”, argumenta Pere Hervàs, del sindicat CATAC. I es manté la divisió entre els comandaments i els bombers de camp, que no entenen com és possible que Delta 0, Carles Font, encara sigui el cap de guàrdia a la demarcació de Tarragona. “Hem demanat la seua dimissió, però el govern no vol desenterrar res i Horta de Sant Joan continua sent un expedient X”, sosté Hervàs, que considera molt greu que encara no s'hagi elaborat un pla de carrera professional per al cos de bombers amb criteris de promoció basats en el mèrit, la formació, l'experiència i la professionalitat reconeguda. De fet, la carrera professional és una de les mesures recomanades per la comissió parlamentària de l'incendi forestal d'Horta que encara està pendent d'execució. “Damunt del paper, el grau de compliment de les mesures aprovades al Parlament és elevat, però estem igual que fa tres anys quant a la formació, l'escola i la carrera professional”, assegura Jaume Martí, de CCOO. A més, els sindicats afirmen que la potent càmera que es va adquirir no la saben fer funcionar.

Falta de coordinació

I amb aquest pes a la motxilla els bombers afronten una campanya molt complicada després d'un hivern extremadament sec. “Estem en una campanya molt difícil, després de l'hivern més sec dels últims quaranta anys i una primavera molt càlida”, ha indicat el conseller d'Interior, Felip Puig. El govern reconeix que el foc de l'Empordà, de fa un parell de setmanes, va ser “desbocat” i va superar la capacitat d'extinció dels bombers. Amb tot, Puig destaca la bona comunicació i coordinació entre les diverses unitats que van intervenir per sufocar les flames, malgrat que els sindicats de bombers afirmen que es van repetir problemes d'avituallament com en el cas d'Horta de Sant Joan i que hi ha unitats que no van rebre ni tan sols aigua després de vuit hores de feina. També diuen que va faltar coordinació entre els bombers i els altres cossos.

Mentre que el govern assegura que no hi ha un problema de falta d'efectius, els sindicats denuncien que és l'any que més tard s'ha planificat la campanya forestal. “Vam oferir la possibilitat de fer guàrdies de localització, cosa que suposaria disposar d'unes quaranta persones per mobilitzar-les en cas de necessitat, però ens van dir que no podia ser per problemes burocràtics”, lamenta Martí. Això, sumat a la falta de material bàsic com ara guants i botes i la tragèdia d'Horta, fa que molts bombers estiguin desanimats. “El conseller Puig es desplaça de seguida al lloc on es produeix un incendi, però la resta de dies no es recorda dels bombers. Ens dol el menyspreu”, afirma Hervàs.

Pel que fa al parc de bombers d'Horta (format per voluntaris), tampoc ha millorat gaire la situació de fa tres anys. “Tenim el mateix nombre d'efectius, però ara tenen un camió que sí que funciona i s'han potenciat les associacions de defensa forestal, que són les que millor coneixen el territori”, explica l'alcalde, José Antolí.

Si la investigació administrativa del foc d'Horta de Sant Joan no s'ha completat, més verd està encara el procediment judicial, i la vista oral com a molt aviat se celebrarà la primavera del 2013. “Pensàvem que l'Audiència Provincial de Tarragona resoldria els recursos d'apel·lació durant el mes de juliol, però no ha estat així i encara no sabem si es mantindrà l'escissió de la causa en dos procediments: un per als piròmans i l'altre per a Carles Font”, explica l'advocat de les famílies dels bombers morts, Pau Simarro. L'acusació popular sol·licita una pena de 20 anys de presó per a cadascun dels piròmans, Antonio Paz i Lorenzo Forner, per homicidi imprudent. També reclamen 20 anys de presó per a Carles Font. La jutgessa de Gandesa va dividir la causa en dos: un procés contra els dos piròmans per un delicte d'incendi forestal i un procediment contra Delta 0 per homicidi imprudent.

37
mesures
es van aprovar al Parlament recomanades per la comissió del foc d'Horta, de les quals 27 s'han executat totalment i 10 estan en procés d'execució.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.