Societat

Els propietaris forestals volen ajuts i fer biomassa

El sector busca sortides per vendre la producció i evitar l'abandó de les propietats

La venda de combustible per a plantes energètiques, la gran esperança

Reclamen un pla general del govern

Els baixos preus de la fusta i el nul rendiment que es treu de les restes vegetals del sotabosc, que s'ha retirar per reduir així el risc d'incendi, fan que la producció d'un propietari forestal vagi a la baixa. Per això, molts d'aquests agricultors deixen de fer manteniment del seu boscam.

Les solucions passen per trobar nous productes de fusta que facilitin rendiments millors i, sobretot, la gran esperança del sector és la biomassa. Tot el que genera un bosc és susceptible que es pugui cremar, però no en un incendi sinó en una planta de generació energètica i neta, segons explica Joan Rovira, secretari general del Consorci Forestal de Catalunya. Rovira afirma que cal trencar tòpics, com ara que els propietaris de boscos tenen grans beneficis i que les arbredes no es poden tocar per no alterar el paisatge. “El Montseny o la comarca de la Selva són fruit de l'acció de l'home” i de plantacions recents, a causa de la fil·loxera o d'antigues i grans produccions de suro, segons Rovira.

Els propietaris de boscos també han estat víctimes de retallades, i uns ajuts anuals que podien superar els 6 milions d'euros s'han quedat en 4,5 en la convocatòria d'aquest any, la qual cosa dificulta que es puguin executar plans de gestió i millora, tot i que el responsable del Consorci es mostra esperançat amb el govern perquè ja té un primer document de treball del que ha de ser el pla general de política forestal de Catalunya, que ha de regular lleis, normes i accions sobre els boscos catalans.

Altres mesures en estudi tenen a veure amb regular i limitar, després de fer un pagament, l'accés de boletaires al bosc i, d'entrada, no veuen de bon ull que la Generalitat destini presoners a la neteja de boscos, ja que per tirar-ho endavant cal rebre formació, per la dificultat i el risc de la feina.

“L'Empordà serà així d'aquí a 18 anys”

El tècnic del Consorci Forestal, Josep Capó, va afirmar que “així serà l'Empordà d'aquí a 18 anys”, el temps que ha passat des dels incendis que van cremar 27.000 hectàrees a la Catalunya central. El que era un bosc és un prat amb pinassa i matolls, ara força secs, però que ja han fet variar el paisatge. Són ben visibles encara les soques cremades dels arbres afectats fa 18 anys. Capó va augurar un procés semblant als empordanesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.