Societat

417 fàrmacs, de pagament

Sanitat diu ara que un centenar dels medicaments de la llista seran finançats quan es tracti de malalties greus o cròniques

Boi Ruiz adverteix al govern espanyol que l'operació podria produir un augment de la despesa sanitària

Les persones que consumeixen habitualment algun medicament ja poden saber si a partir d'ara l'hauran de pagar íntegrament o bé hauran de decidir que el metge els en recepti un altre que sí que estigui finançat per la sanitat pública. El Butlletí oficial de l'Estat (BOE) va publicar ahir la llista dels 417 medicaments que a partir de l'1 de setembre deixaran d'estar coberts parcialment per la Seguretat Social [vegeu el gràfic o consulteu-ne la llista a www.elpuntavui.cat] i comportaran un estalvi de 458 milions d'euros.

La retallada de medicaments arribarà un mes més tard del que havia anunciat el Ministeri de Sanitat –en principi, la mesura havia d'entrar en vigor a principis d'agost– i és una llista que es revisarà periòdicament. N'hi ha de tan populars com ara el Fortasec, l'Almax, el Voltaren i el Fastum. Entre les precisions que va fer ahir el director general de la Cartera Bàsica de Serveis del Sistema de Salut i Farmàcia estatal, Agustín Rivero, destaca que 97 dels 417 fàrmacs continuaran lliures de pagament en el cas de pacients amb malalties cròniques o greus. Va defensar, a més, que els que s'han tret del sistema de finançament és perquè “n'hi ha d'altres d'alternatius” que els poden substituir.

Una de les veus discordants que es van alçar ahir va ser la del conseller de Salut, Boi Ruiz, que va alertar que caldrà vigilar que no acabi sortint més car al sistema públic pagar els medicaments que han de ser l'alternativa als que ara s'han tret del sistema de finançament. Va exposar la hipòtesi que, si els metges deixen de receptar determinats antiàcids, com l'Almax, per prescriure protectors estomacals, de beneficis semblants, però més cars, el resultat podria ser un augment de la despesa en medicaments i no pas una reducció.

En la seva visita a la Universitat Catalana d'Estiu a Prada, on va defensar la necessària reformulació dels sistemes sanitaris, que han de passar “de salvar vides a curar malalties”, Ruiz va plantejar que d'aquí a uns mesos caldrà valorar amb tranquil·litat els efectes de l'operació, comprovar que no s'usin medicaments de manera indeguda o innecessària, que la població no deixi de rebre tractaments perquè ara s'ha de pagar els fàrmacs i veure si les conseqüències econòmiques són positives per a les administracions.

Revisions periòdiques

El conseller, a més, considera necessari que la revisió rigorosa dels fàrmacs inclosos a la llista de la Seguretat Social es faci de manera periòdica, i no pas cada quatre o cinc anys, com passa ara.

Rivero, d'altra banda, va recordar que es financen 18.000 medicaments, dels quals 13.000 s'administren a partir de receptes i la resta es donen en hospitals. “Si volem fer el sistema sostenible, han d'anar desapareixent del finançament els medicaments que s'utilitzen per a símptomes més lleus o que estan obsolets, i hem de destinar els diners als medicaments per a patologies greus, que són molt més cars”, va defensar el director general de la Cartera Bàsica de Serveis de l'Estat. Un dels interrogants és si els productes que el comprador haurà de pagar totalment a partir d'ara mantindran el preu actual.

El metge no està per decidir què s'ha de pagar; la cartera de serveis hauria de ser molt més clara
Francisco Miralles
confed. estatal sindicats mèdics
Si un pacient no pot pagar-se'l, sempre trobarà un altre medicament que està finançat
Agustín Rivero
dir.gen.serveis sistema nac. salut
Hem de vigilar que l'exclusió d'alguns fàrmacs del finançament públic no ens surti més car
Boi Ruiz
conseller de salut


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.