Begur. (Baix Empordà)
Entre Cuba i Begur
La Fira d'Indians, enguany centrada en la gastronomia, ofereix una àmplia oferta lúdica i cultural que té com a fil conductor el passat indià de la localitat
Cada any, a principi de setembre, Begur es transforma per reviure la intensa relació que va tenir amb Cuba en l'emigració de molts begurencs a l'illa al llarg del segle XIX i que va deixar una profunda petjada a la vila. A banda d'oferir la seva característica programació lúdica i cultural centrada en el passat indià de la localitat, aquesta novena edició tindrà com a fil conductor la gastronomia, ja que els indians van contribuir a popularitzar a Catalunya productes com ara el cafè, el sucre, la xocolata, el rom i diversos vegetals. A més dels tallers específics, els visitants podran gaudir de plats amb influència indiana que els restauradors locals oferiran a través dels seus menús elaborats amb productes indians. Durant l'acte de presentació de la mostra, el cuiner Joan Roca va destacar l'enriquiment de la gastronomia autòctona amb influències i productes externs amb un parlament «a favor del mestissatge que la cuina catalana sempre ha tingut present».
La fira, concebuda com una festa popular als carrers, programarà també més d'una trentena d'activitats lúdiques i culturals: havaneres, balls de salsa, animació musical, tasts, cants populars caribenys, mercat de productes d'ultramar, mostra d'oficis i visites guiades pel patrimoni indià begurenc. Novetats d'aquest any són les conferències a càrrec de Zoé Valdés, escriptora cubana, i el periodista Salvador Garcia-Arbós; una master class de Zuma Latina, la projecció de la pel·lícula Suite Habana i una fumada lenta de puros habanos. També hi haurà exposicions, parc infantil i un trenet turístic que recorrerà els punts d'interès del poble. I és que Begur és un indret amb una profunda personalitat històrica. La seva imatge més coneguda és la del castell medieval que presideix el municipi, tot i que també trobem altres indrets interessants per visitar, com ara les nombroses cases indianes, les torres de defensa del segle XVI (llegat del temps en què els pirates navegaven pel Mediterrani i construïdes pels begurencs com a mitjà de refugi contra els seus assalts), l'església (edifici d'estil gòtic dedicat a sant Pere) o altres edificis històrics com el Casino Cultural i les Escoles Velles (més informació a www.begur.cat).