Societat

La fallida d'un gestor atrapa milers de famílies al Vallès

Almenys un centenar de comunitats de propietaris descobreixen forats econòmics de fins a 20.000 euros provocats per Finques Lapiedra de Terrassa

Deuen un any sencer d'alguns serveis i les elèctriques amenacen amb talls

L'administrador defensa que ell no ha ficat “la mà a la caixa”

Milers de famílies de Terrassa estan afectades per la fallida de Finques Lapiedra, un administrador de comunitats de veïns dels més importants de la ciutat i que, en alguns casos, deu gairebé un any a alguns dels industrials amb els quals treballen. Finques Lapiedra gestiona prop de dues-centes comunitats a Terrassa i Matadepera i, almenys en un centenar, ha generat forats econòmics d'entre 3.000 i 20.000 euros. La situació és tan greu que algunes de les comunitats afectades han rebut ja avisos de les companyies elèctriques amb l'amenaça de tallar-los la llum a finals d'aquest mes d'agost.

La primera veu d'alarma va arribar a principi d'aquest mes d'agost, quan, segons han explicat presidents de les escales estafades, algunes de les empreses afectades pels impagaments reiterats de Lapiedra van fer arribar cartes a les comunitats en què els explicaven que els devien prop d'un any dels seus serveis. Unes noranta comunitats de Terrassa, concretament, van rebre una carta de les empreses de neteja i de manteniment dels ascensors en què els advertien que Lapiedra els devia entre nou i onze mensualitats.

L'administrador de finques Lapiedra, Jordi Lapiedra, ha admès en declaracions a aquest diari que s'han detectat “una sèrie d'irregularitats comptables” a l'empresa, sense arribar a quantificar el nombre de comunitats afectades, i ha assegurat que s'està estudiant cas per cas per “intentar aclarir la situació, buscar solucions i emprendre les accions que siguin necessàries”. “Sóc el responsable de l'empresa i estic donant la cara”, ha afirmat, i ha sentenciat: “No m'he ficat diners a la butxaca.”

L'empresa gestora, que també era la seu d'una immobiliària, va obrir després del període de vacances aquest dilluns i des de llavors el degoteig de presidents d'escala que han passat per les oficines ha estat constant. En aquest sentit, Lapiedra ha explicat que va marxar de vacances el dia 31 de juliol i que va haver de tornar el 2 d'agost després de rebre una trucada des de l'empresa perquè “els comptes no quadraven”. L'administrador hi ha afegit que, tot i que la firma no passava el millor moment, no pensava que la situació fos tan complicada. En tot cas, ha defensat que es pot capgirar la situació: “Estem estudiant la viabilitat de l'empresa, que sembla que passarà per una gran reestructuració a tots els nivells.” Alguns presidents d'escala, però, han explicat a aquest diari que Lapiedra els va admetre que el greu forat econòmic l'obligaria a liquidar l'empresa i que no podria fer-se càrrec de cap més rebut, tot i que aquestes van ingressar, el 2 de juliol, la seva quota trimestral. Lapiedra hauria culpat alguns dels seus col·laboradors del forat i s'hauria compromès a retornar els diners, sense saber, però, l'import total, amb assegurances o amb la venda del seu patrimoni.

L'administrador defensa que pel que fa a les comunitats s'ha trobat amb diferents situacions: “N'hi ha que estaven al dia de pagaments i que no tenen problemes, altres que també ho estaven però que tenen un forat econòmic amb proveïdors, i altres que ja ens devien diners a nosaltres i que tenen deutes amb les companyies.” El fet, però, és que totes les comunitats que aquests dies estan fent el salt a altres administradors de la ciutat ho fan amb deutes de Lapiedra cap a ells.

Les claus

Atrapats per la crisi o per la mala gestió?

sandra pérez

L'actual conjuntura econòmic no perdona a ningú, i les comunitats de propietaris no en són cap excepció. La morositat a les escales de veïns del nostre país ha pujat un 45% en només tres anys. Però les claus per entendre per què un administrador de finques amb renom i que en gestiona gairebé dues-centes en una gran ciutat del país acaba fent fallida s'ha de buscar, sobretot, en la mala gestió. El mateix Lapiedra ho ha apuntat en alguna conversa amb els sorpresos presidents d'escala que l'han anat a buscar. Però ell n'és el responsable de totes totes, tant si ho sabia com si no ho sabia. O potser és encara pitjor si no ho sabia. Lapiedra gestionava totes les comunitats amb un sol compte corrent, cosa que és legal i que fan altres administradors sense problema. Però això fa que es caigui en la temptació de pagar els serveis d'una comunitat amb els diners d'una altra. Ara, altres, com ara la mateixa Immogrup Serveis Immobiliaris, que també va deixar centenars de famílies penjades a Terrassa al març, tenien un compte corrent per a cada comunitat. Però el seu administrador, Màrius Estivill, era l'únic amb signatura...

Un sector amb dues escletxes

La fallida de Finques Lapiedra coincideix amb un moment en què els administradors estan patint cada cop més impagaments
L'estafa, però, té antecedents recents en altres administradors a Terrassa i Arenys
Redacció

“La gent es pensa que això ens obre les portes a fer més negoci; la realitat, però, és que ens fa molt de mal.” Les paraules són d'una administradora de finques terrassenca, ahir mateix. La realitat és aquesta, el sector està tocat per dues bandes: d'una banda, la mala imatge que els donen davant milers de famílies les estafes comeses per companys seus i, de l'altra, l'augment brutal de la morositat provocat per una crisi econòmica que encara sembla lluny d'arribar a la fi. En el cas de Terrassa, plou sobre mullat. El mes de març passat, un grup de veïns del passeig de les Lletres van denunciar que el seu administrador de finques, Màrius Estivill, els havia estafat 10.000 euros: 4.000 de la factura d'un ascensor i 6.000 del fons de la comunitat. Tot i que Estivill, que gestionava Immogrup Serveis Immobiliaris, ho va negar d'entrada, la pilota cada cop es va fer més gran i, al final, un centenar de finques de la ciutat van rebre el cop d'una manera o una altra. Curiosament, alguns d'aquells veïns van decidir anar-se'n a Finques Lapiedra i ara passaran, de nou, el mateix calvari.

Aquesta, però, no ha estat l'única estafa sonada d'administradors de finques. L'any 2009 més d'un centenar de veïns d'Arenys de Mar van denunciar que Finques Synera s'havia apropiat uns dos milions d'euros de les seves comunitats. Un total de dotze comunitats de propietaris van arribar a formalitzar una denúncia per estafa contra el propietari de l'empresa, Francesc Sánchez. Sánchez havia enviat la documentació d'una trentena de comunitats de veïns a una altra empresa de gestió de finques d'Arenys. Les capses de documentació anaven acompanyades d'una carta en què l'administrador reconeixia que havia contret un deute amb les comunitats de propietaris i afirmava que els tornaria els diners tan bon punt pogués. En aquest punt hi ha coincidències amb Lapiedra: ell també gestionava totes les comunitats des d'un sol compte corrent i, com Sánchez, s'ha compromès a tornar els diners.

Més morosos

Aquestes situacions excepcionals coincideixen amb l'augment de la morositat a les comunitats de propietaris, cosa que també afecta greument els administradors. El Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona i Lleida xifra en un 45% l'augment del nombre d'impagaments en comunitats de propietaris en els darrers tres anys. A més, segons les dades d'Arrenta, l'Associació per al Foment del Lloguer i Accés a l'Habitatge, una de cada quatre comunitats de propietaris catalanes té entre els veïns almenys un morós.

Si és un dels afectats de l'estafa de Finques Lapiedra, expliqui-ho a [email protected]



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Mor Antoni Salord Febrer, conegut a Ciutadella com l’amo de Son Catlar

Detingut un camioner per circular amb la targeta del tacògraf del cap

CORNELLÀ DEL TERRI
Societat

Nou equipament a Barcelona per atendre el maltractament infantil a la llar

Barcelona
urbanisme

Enllestides quatre promocions amb 151 habitatges de protecció oficial al districte de Sant Martí

Barcelona

L’Ajuntament gestiona 35 habitatges per a famílies vulnerables

BANYOLES

Uns 600 alumnes de la demarcació comencen les PAU de setembre

GIRONA

La Diputació destina 5 milions en actuacions d’eficiència energètica

GIRONA
política

ERC avisa que allargar la pista del Prat és incompatible amb l’acord

barcelona

La URV impulsa un mètode sostenible per preparar medicaments i pesticides

Tarragona