Els Bombers admeten en un informe “impotència i caos” en els focs de l'Empordà
En l'anàlisi reconeixen problemes de coordinació i que es van assumir riscos per donar resposta ràpida
Critiquen la poca cultura d'autoprotecció dels ciutadans
Un informe dels Bombers de la Generalitat sobre el foc que a final de juliol va cremar 10.327 hectàrees a l'Alt Empordà i va provocar quatre morts revela que hi va haver moments de “caos i impotència” perquè l'incendi els va desbordar. En el document, elaborat pel Grup de Reforç d'Actuacions Forestals (GRAF), es reflecteix “la sensació d'impotència i de desordre” entre alguns efectius que veien que no es podia donar l'abast, perquè les flames, atiades per una forta tramuntana, guanyaven terreny molt ràpidament.
Problemes de coordinació en canvis de torn i situacions com ara que alguns bombers van estar “massa estona” esperant ordres perquè no sabien què fer van facilitar que el foc s'estengués. Classificat com de cinquena generació perquè era un gran incendi forestal acompanyat d'emergència civil, perquè calia protegir nuclis de població, infraestructures diverses i zones agrícoles, els GRAF detallen que hi havia tantes incidències prioritàries i simultànies que era impossible seguir la cadena de comandament habitual.
“La velocitat amb la qual arriben les informacions i demandes als gestors de l'emergència en aquests casos és molt més gran que la capacitat de prioritzar, transmetre i supervisar les ordres; per tant, una gran quantitat de decisions es prenen als nivells operatius mitjans, a peu de foc”, recull l'informe, que subratlla que perquè aquest sistema sigui eficaç cal que tots els comandaments tinguin clares les prioritats.
En el foc, que va començar en un aparcament de la Jonquera, “la multitud de demandes de protecció de punts sensibles va generar sensació d'impotència i desordre”, s'admet en l'anàlisi, en què també es reconeix que algunes unitats van assumir “riscos” per donar resposta ràpida a algun avís.
Pel que fa a la població, l'informe dels GRAF parla de falta de cultura d'autoprotecció davant d'una emergència. Que les masies tinguin franges d'autoprotecció –com les urbanitzacions– i que tothom entengui els missatges d'evacuació, confinament i autoevacuació desordenada són algunes de les necessitats d'“autoprotecció” que es proposen.
LES XIFRES
Les tempestes espanten la calor
Un front de fortes tempestes que podria deixar fins a 100 litres/m² en punts concrets del territori arriba avui a Catalunya i anirà acompanyat d'una baixada de temperatures que es notarà sobretot demà a la tarda i divendres al matí. Segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya, aquesta tarda hi haurà nuvolades, xàfecs i tempestes d'intensitat moderada al nord-oest del país i demà s'estendran a bona part del territori. A l'Empordà bufarà tramuntana i a les Terres de l'Ebre, mestral.
Hi ha perill molt alt de foc forestal a la Catalunya central i interior, i a les comarques de Tarragona i Girona.