Societat

CCOO serà acusació particular en la causa oberta pels dos morts en l'incendi de Torre de les Maçanes

El sindicat acusa un cap de dotacions i un cap de sector de negligència a l'ordenar fer un contrafoc en un lloc inadequat

Treballadors forestals asseguren que es fa ver en un lloc sense vies d'eixida i sense comunicar-ho al comandament avançat

El sindicat CCOO ha anunciat que exercirà l'acusació particular en la causa oberta per les defuncions d'un brigadista i un agent forestal durant les tasques d'extinció de l'incendi declarat el passat dia 12 a La Torre de les Maçanes, a la demarcació d'Alacant, al considerar que es van produir negligències en la direcció de les tasques de lluita contra el foc.

El secretari general de la secció sindical de CCOO en Tragsa, Juan Francisco Miralles, ha explicat que la central sindical ha decidit exercir com acusació particular perquè entén que “s'han de depurar responsabilitats” per les morts dels dos efectius forestals que participaven en les tasques d'extinció, que van ser encertats per una flamarada de foc provocada per l'explosió de diverses borses d'aire mentre lluitaven contra l'incendi en una pista forestal. A més dels morts, el foc va provocar dos ferits greus.

Miralles ha remarcat que l'assumpte “no pot quedar en un simple accident”, i ha exposat que la situació que va provocar les morts i els ferits es va deure “a una negligència i a l'aplicació d'un contrafoc que no s'hagué de produir”, i que, segons ha afegit, va ser ordenat per un cap de dotacions i un cap de sector que van decidir portar-lo a terme.

El secretari sindical ha assenyalat que el comandament avançat instal·lat en les proximitats de l'incendi va enviar a una patrulla, integrada entre altres pels morts i els ferits, a un tallafoc per col·laborar en l'extinció, si bé durant el trajecte, els referits caps van decidir parar prop d'una pista forestal per realitzar un contrafoc, una crema controlada per a unir-lo amb el foc principal i tenir-lo més controlat, segons ha explicat.

Miralles ha manifestat que aquesta tècnica és “la més compromesa” de les quees poden portar a terme en la lluita contra les flames. En aquest cas concret, el sindicalista ha subratllat que el contrafoc, segons explicacions d'efectius que van estar en la zona de l'incident, es va practicar en una zona “indeguda”, atés que no existia rutes d'eixida, “obligatòries segons el protocol”, ni es va establir comunicació amb el comandament avançat.

Investigacions ocultes

D'altra banda, Miralles ha criticat que des de l'empresa Tragsa han “negat” informació al sindicat sobre les conclusions de l'informe sobre els treballs d'extinció realitzats a la Torre de les Maçanes, i ha afegit que per part de la fiscalia i de la 'inspecció de treball també s'estan desenvolupant estudis de l'actuació..

El secretari de Comissions Obreres ha expressat la “gran indignació” dels treballadors forestals que van col·laborar en les tasques contra el foc a La Torre de les Maçanes, i ha sol·licitat que s'“aparte del comandament als responsables del contrafoc”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.