Ruta en un camp d'aviació republicà

Inauguren un recorregut guiat per l'antic camp de vol militar de Rosanes, al Vallès Oriental

Va néixer com un aeròdrom particular per a l'avió més veloç que hi havia a Catalunya al principi dels anys trenta. El propietari del terreny, situat entre la Garriga i l'Ametlla del Vallès, era un empresari argentí instal·lat a Barcelona, Esteve Fernández, que es va fer construir un complex de luxe que incloïa un xalet racionalista. Al cap de poc temps, entre els anys 1937 i 1938, però, el govern de la República va reclamar l'espai com a aeròdrom de guerra, va ampliar els terrenys per la banda de les Franqueses del Vallès i aquest espai es va convertir en un punt clau per a l'aviació republicana que va participar en els fronts de l'Ebre i del Segre i en la defensa de Barcelona.

Aquesta és una part de la història que es recupera ara amb un recorregut guiat pel camp d'aviació de Rosanes. Els ajuntaments de la Garriga, les Franqueses del Vallès i l'Ametlla del Vallès, juntament amb el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, han recuperat aquest espai com a patrimoni de la memòria històrica.

Des del 20 de juny, s'ha senyalitzat i museïtzat aquest espai, que conserva unes infraestructures que, durant un temps, van ser l'escenari d'activitats frenètiques: l'hangar, la torre de control i la garita de vigilància, entre d'altres. L'itinerari senyalitzat, d'uns dos quilòmetres i mig, amb recursos interactius i interpretatius, es pot fer a peu o en bicicleta.

La primera visita

Els autors dels plafons explicatius instal·lats a Can Sorgues (Llerona) i Rosanes (la Garriga) són els historiadors David Gesalí i David Iñíguez, que, precisament, van fer la primera visita guiada. En aquesta, a més, al final del recorregut hi va haver una reconstrucció històrica a càrrec del grup Exèrcit de l'Ebre. Els actors, vestits amb uniformes de l'època, van fer reviure als 120 assistents aquell moment històric. També hi va participar Héctor de Diego, un pilot de 92 anys que va viure durant sis mesos a la Garriga i que va recordar les fetes.

Per visitar el camp és necessari contactar amb l'Ajuntament de la Garriga. A més, s'ha preparat una proposta didàctica per a estudiants de primària i secundària.

Espais de memòria

A banda de l'aeròdrom de Rosanes, a l'Alt Congost, també s'ha recuperat el refugi antiaeri de l'estació, a la Garriga. Es tracta d'un refugi excavat directament a la roca granítica, amb més de 110 metres de galeries. El refugi va fer-se servir especialment el 29 de gener del 1939 quan l'aviació feixista italiana a les ordres de l'exèrcit franquista va bombardejar la població amb 120 bombes i va causar almenys 15 morts. La recuperació d'aquest refugi antiaeri inclou plafons, elements d'àudio i un audiovisual amb imatges inèdites. Així mateix, s'han preparat rutes i itineraris per altres espais de la zona, com ara la ruta seguida pels refugiats a l'Ametlla, els espais bombardejats a la Garriga i altres escenaris de la Guerra del 36 que perviuen en aquest municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.