Societat

La vida social

Ribes, capital del gos d'atura

El concurs d'aquest any ha estat el cinquantè i l'organització ho ha celebrat amb diversos actes festius i culturals

Una exposició repassa la història de la prova, la primera als Països Catalans

El 1948 es va fer a Ribes el primer concurs d'habilitat de gos d'atura dels Països Catalans

Totes les històries tenen els seus herois. Si la història són els cinquanta anys del concurs de gossos d'atura de Ribes de Freser –del primer concurs en fa 64, però hi va haver un parèntesi–, cal parlar dels veterinaris Antoni Franco i Valentí Perpinyà, claus per a l'inici i la consolidació d'aquest concurs, que és e l més antic dels Països Catalans.

El concurs es va celebrar ahir i el va guanyar José Mari Pleguezuelos, de la Canonja, amb el gos King. El segon classificat va ser Hilari Novillo, de Santpedor, amb el gos Whitnye, que també va guanyar el dels Països Catalans, ja que el concurs de Ribes és l'últim del circuït. El tercer va ser Juli Bayot, d'Ares del Maestrat, amb Xispa. El fort vent d'ahir a Ribes va fer que els gossos no puguessin seguir en determinats moments de forma precisa les ordres dels seus pastors. En total, van participar dotze pastors –alguns de ramats de vaques i un d'un ramat de 1.200 caps al Pallars– i 15 gossos. La nota curiosa va ser el pastor de Bor de Cerdanya, de la Catalunya del Nord, Armand Flaujat, que duia tres gossos. A un li donava les ordres en català, a l'altre, en occità i a l'altre, en francès.

Amb motiu de la commemoració del cinquantè aniversari del concurs de gossos de Ribes, la comissió organitzadora va dur a terme, dissabte, tallers temàtics gràcies al Museu Etnogràfic de Ripoll, màgia amb xocolatada a càrrec de l'Associació de les Dones, la presentació del llibre de Pere Bonada sobre la transhumància i el tast del formatge idiazabal. També hi va haver un sopar popular amb ball a la plaça del Mercat on es va donar la benvinguda oficial a tots els pastors i assistents. Durant tot el dia, a més, es van fer passejades amb ponis i una demostració al carrer sobre la transhumància. A part del concurs de motius ornamentals sobre el concurs protagonitzat per Televall, es va poder veure una exposició amb fotografies i material del món dels pastors i una breu història del concurs de gossos de Ribes de Freser.

La història d'aquesta competició arrenca el 1948, quan es va realitzar el primer concurs d'habilitat amb gos d'atura dels Països Catalans impulsat pel gremi de ramaders i per l'Ajuntament de Ribes de Freser. L'any 1955, gràcies a Valentí Perpinyà, el concurs es va exportar al País Basc, a Oñate (Guipúscoa), on s'ha seguit celebrant des d'aleshores. L'any 1962, Castellar de n'Hug va organitzar el seu primer concurs, durant la suspensió dels concursos de Ribes de Freser fins a l'any 1971, moment en què la vila ripollesa en va reprendre la celebració fins a l'actualitat. L'any 1985 es va fer el primer concurs a Osseja (Catalunya del Nord) i posteriorment (l'any 1989), Canillo (Andorra) va organitzar el seu. L'any 1987 es va començar a celebrar a Llavorsí (Lleida) i l'any 1988 es va fer el primer concurs a Prades (Tarragona), any en què es van signar els estatuts per constituir la Federació de Concursos de Gossos d'Atura dels Països Catalans, formada per aquests municipis, que organitzen el campionat dels Països Catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.