Societat

Comencen a excavar la fossa comuna on es troben les restes de José Celda

El republicà va ser afusellat junt a catorze persones acusat d'haver comés uns assassinats al seu poble natal, Massamagrell

El Grup Paleolab de València ha començat els treballs d'exhumació en la fossa comuna del cementeri de Paterna en què es troben les restes de José Celda, un republicà que va ser afusellat en 1940, segons ha explicat el representant del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica, Matías Alonso.

Celda va ser soterrat junt amb catorze persones més, conegudes com els “Quinze de Massamagrell”, que van ser acusats d'uns assassinats comesos a la població de l'Horta Nord. La seua filla, Josefa, ha mostrat la seua satisfacció i ha insistit que son pare va patir una gran injustícia. “Jo sóc el principal testimoni que ell no estava al poble quan van ocórrer els fets: estava en la sega de l'arròs a Canals i jo amb ell”, ha dit. Celda assegura que les restes seran fàcils de trobar perquè va ser soterrat en una caixa i amb una botella amb el seu nom.

Des de maig de 2008, Josefa i les seues nétes reclamen l'exhumació del seu cos amb el propòsit de traslladar-lo a Massalfassar junt amb la seua muller.

Segons Alonso, els treballs poden concloure en dos o tres dies. Alonso recorda que estan treballant “contrarellotge”, ja que la família va rebre una subvenció per a realitzar l'exhumació i el termini finalitza el pròxim 31 de desembre, després de la concessió d'una pròrroga a causa dels “obstacles” que ha tingut el projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.