Societat

Societat

La Retorn Planenc compleix 91 anys

La coral de les Planes d'Hostoles inaugura en el marc de la festa de la Santa Espina d'aquest cap de setmana una exposició que repassa gràficament la seva història

Va ser creada per Joan Sau i Benet Bayona

En Joan Sau, músic autodidacte, i un grup d'homes de les Planes d'Hostoles van decidir formar un grup de cantaires. Era una època de puixança econòmica per a les tèxtils, les torneries de fusta i les pedreres de basalt. D'això fa 94 anys. Tres anys després, el 1921, Sau, que va dirigir la coral fins a uns anys després de la Guerra Civil espanyola, va crear amb Benet Bayona uns estatuts senzills i van batejar la coral amb el nom de Societat Coral Retorn Planenc. L'entitat ho commemora aquest cap de setmana en el marc de la Festa de la Santa Espina de les Planes. Ho fa amb una exposició sobre la història de la coral amb material fotogràfic, videogràfic i documental. A l'exposició, s'hi destaca la donació de la senyera que va fer a la coral el veí Pere Sacrest, nét del fundador d'una empresa de filats de cotó a les Planes, que encara avui custodia com a símbol de la seva identitat.

Entre després de la guerra espanyola i el 1971, en què la coral recupera l'estructura social, l'entitat sobreviu: actual als 25 anys de la festa de la vellesa (1943), canta caramelles (1947), homenatge al doctor Oliveras (1967). Com a dates rellevants, hi ha el 1972, quan s'inscriu a la Federació de Cors Clavé; el 1976, quan es crea el cor petit i l'himne de la coral a càrrec de Pere Fontàs i Ramon Noguer; i sobretot l'any 1977, en què pren volada i es transforma en mixta.

Des d'aleshores, la coral Retorn Planenc manté el seu nivell de qualitat artística i es multipliquen les seves actuacions arreu del territori català. Hi ha planter i encara el futur amb optimisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.