la CRÒNICA
Missa a Saint Stephen
Tret d'alguns detalls, qui entrés despistat ahir a la cerimònia que se celebrava a l'església de Sant Esteve de Madremanya a les 12 del migdia, podia pensar que es tractava d'una missa com qualsevol altra. Res no havia canviat al temple: hi havia uns setanta fidels ocupant els bancs i dirigint el sermó, un home. Això sí, el sermó era en anglès i els assistents eren d'origen britànic. Es tractava de la cerimònia per ordenar capellana de la congregació de l'Església d'Anglaterra Anne Jenkins, que es va convertir així en la primera capellana anglicana de la Costa Brava. I, evidentment, en la primera capellana que hi ha a la Costa Brava, ja que les dones a l'Església catòlica no poden aspirar a aquest càrrec.
La litúrgia i la cerimònia eren pràcticament iguals que en una missa catòlica. De fet, destaca el responsable laic de la congregació de Sant Esteve de Madremanya (rebatejada ahir com Saint Stephen), John Copestake, l'Església anglicana i la catòlica no deixen de ser germanes que per motius històrics van acabar-se separant. Per cert, va ser Enric VIII qui va crear l'Església anglicana el 1534 i no Enric VII, com publicàvem erròniament. Bona part de les raons per separar-se eren econòmiques. “Es podria fer una certa similitud amb el que passa a Catalunya ara –deia ahir Copestake–. De què ens queixem? Que donem i no rebem a canvi”, resumeix. També es queixaven, apunta, que l'Església catòlica era inamovible. En això, més d'un hi estaria d'acord encara ara. I amb el tema de les dones, més inamovible que mai. Tot i els corrents que demanen que les dones puguin ser ordenades sacerdot, continua sent ara mateix una quimera més difícil que la independència de Catalunya.
Aquesta proximitat entre aquestes dues branques de fe cristiana és el que ha permès que puguin compartir un mateix espai de culte. “És delicat, i no volem ofendre ningú, però no creiem que necessitem temples propis”, opina Copestake. Per això, la congregació agraeix que el bisbe de Girona hagi obert la porta a la celebració de la missa anglicana a Madremanya, que serà un cop al mes. Ja que hi som, potser més d'una i de dues religions podrien compartir espai. La distància amb altres cultes és molt més gran, evidentment, però si la mesquita de Còrdova és ara un temple catòlic bé podríem cedir a la comunitat musulmana una capelleta de tant en tant... (només és una idea).
Tornant a Mademanya, Anne Jenkins es va mostrar molt emocionada ahir després de ser ordenada capellana i va rebre els aplaudiments de la setantena d'assistents a la missa. Jenkins, que s'ha traslladat a Madremanya expressament de Yorkshire, on vivia fins ara, ahir va tenir el seu primer tast català, i fins i tot el clima va semblar acompanyar-la des d'Anglaterra, ja que no va parar de ploure. La missa estava perfectament pautada per als més novells, ja que tothom tenia un petit llibret on s'anunciava què es deia i fins i tot si calia quedar-se dret o fer una pausa per reflexionar.
L'aiguat va fer que el refrigeri que tenia previst la congregació a la sortida de la missa s'hagués de traslladar a una casa propera, on viu la vídua del fundador de la comunitat, el capellà Colin Levey, que va traslladar-se a Madremanya fa onze anys.