Festes populars i fires

Alcover. (Alt Camp)

Bandolers, 10 anys a l'atac!

Dues colles de bandolers enfrontats, els morells i els voltors, volen aconseguir el botí sucós de la fira d'Alcover

A final del segle XVI i principi del XVII, Alcover viu un bon moment econòmic. Es construeixen nous casals, es transforma l'urbanisme... Sembla que tot rutlli bé, però en aquell mateix moment, a les muntanyes del Camp de Tarragona, hi campen els bandolers. A Alcover, a més, hi havia dos bàndols enfrontats, els morells i els voltors.

Fa deu anys, la fira que antigament havia estat ramadera i després multisectorial, va canviar de fesomia per recordar aquells bandolers que quatre-cents anys enrere tombaven per aquests indrets. La voluntat era convertir el certamen en una eina per mostrar de portes enfora el patrimoni històric i cultural de la vila. Si aquest objectiu s'ha aconseguit o no i d'altres qüestions es debatran en la taula rodona que se celebrarà el dia 12 al voltant dels Deu anys de Fira de Bandolers.

Dues colles, un botí

La inauguració oficial serà el dia 12 al migdia. Abans ja haurà obert la mostra d'oficis i productes gastronòmics, que es podrà visitar fins al diumenge. Divendres al vespre començaran els espectacles d'ambientació, amb un pregoner que explicarà què passarà “en una fira de fa 400 anys”. Dues hores més tard, l'antiga sirena del sindicat anunciarà l'arribada de bandolers d'arreu del regne, que es presentaran al portal de la Saura atrets per les riqueses del certamen. Dissabte i diumenge, es convidarà a fer un viatge en el temps i descobrir, a través de petites reconstruccions històriques basades en fets reals, què va impulsar els veïns de la vila a triar entre morells i voltors. A més, es podrà comprovar què li passa a un bandoler de ciutat quan arriba a un indret més petit, amb els entremesos teatrals De can Fanga vingueren... I dos bandolers forasters molt coneguts, en Joan de Serrallonga i en Perot Rocaguinarda, descobriran el secret de la galeta bandolera. Finalment, morells, voltors i bandolers miraran de repartir-se el pastís de la fira.

Aquestes representacions formen part d'un programa complet d'actes, amb música, com la festa Flaix Fm del dia 11; balls de nit, amb les orquestres Trafic i Girasol; sopar popular, amb el tast de bandolers; actes participatius, com la Bandolerada o la cursa d'Ornis, cultura popular, amb la trobada de gegants... I acabada la fira, començarà la festa major fins al 22 d'octubre, que té com a propostes destacades l'estrena del ball de Dames i Vells i el concert d'Amics de les Arts, totes dues el dia 20 d'octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.