Festes populars i fires

Molló. (Ripollès)

Eugues, cavalls i mulats, de retorn

Després d'haver passat l'estiu a la muntanya de Rojà, els ramaders condueixen el bestiar fins a Molló, on es triaran les cries i es faran els tractes de compravenda

Des de temps immemorials, els ramaders han pujat el bestiar a les muntanyes per passar-hi l'estiu i a la tardor han retornat les bèsties cap als masos de cara al fred de l'hivern. A Molló, la baixada dels ramats equins es feia coincidir amb la diada de Sant Eduard i els tractants hi acudien per comprar els caps de bestiar. Aquesta fira ancestral ara atrau també molts visitants a qui agrada veure com retornen les eugues, els cavalls i els mulats fins al poble. La diada començarà a les deu del matí amb una mostra de bestiar equí i una fira de productes artesanals. Mitja hora més tard tindrà lloc la baixada, de forma natural i directa, del bestiar des de la muntanya del Costabona fins a les planes d'Espinavell. Un comitè veterinari premiarà els millors exemplars, i ramaders i compradors tancaran els seus tractes de compravenda. A la tarda es farà la tria de mulats, és a dir, se separaran els pollins de les eugues i dels cavalls. Finalment, es retornarà el bestiar als voltants de la muntanya del Costabona, on s'estaran fins a les primeres nevades. Llavors els propietaris traslladaran els cavalls als masos i s'acabarà així el cicle de transhumància. Per Sant Joan, s'encetarà de nou, i el bestiar farà camí una altra vegada cap al Conflent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.