PATRIMONI
Retornen la gàbia del segle XIX sostreta al nucli de Fitor fa quatre dècades
Segons la tradició, data del 1817 i va contenir el cap d'un dels ajusticiats per l'assassinat del rector
Amics de Fitor la donarà a l'Ajuntament de Forallac
El president de l'Associació d'Amics de Fitor, Lluís Molinas, va rebre la setmana passada una trucada insòlita: “Un senyor de Palafrugell em va dir que havia de veure'm per lliurar-me un objecte que li havien encomanat.” I es va trobar amb la gàbia de ferro forjat sostreta a principis de la dècada del 1970 a l'entorn de la rectoria de Santa Coloma de Fitor.
La troballa mereix aquest mes un ampli reportatge de Revista del Baix Empordà, que recorda la història de les tres gàbies. Segons la tradició, recollida per Joan Torroella l'any 1904, és l'única que es conserva de les tres que un ferrer de les Gavarres va forjar per encabir-hi els caps dels bandolers que havien saquejat la rectoria el 1817. El rector, mossèn Joan Batlle, va ser apallissat fins que el donaren per mort, però la seva agonia es va allargar dues setmanes, fet que li va permetre d'identificar els malfactors.
La pista de les altres dues gàbies es perd en els temps, però la tercera havia continuat penjada d'un arbre a prop de la parròquia fins que va desaparèixer. La persona que l'ha retornada ha demanat que el seu nom continuï en secret, i Molinas ho respecta, però creu que la notícia ha de ser divulgada.
El valor material i artístic de la gàbia és escàs, segurament per això el president de l'entitat aventura que la persona que la va sostreure l'ha acabada retornant. Tampoc descarta la possibilitat del “remordiment” i que la recent celebració de l'aplec, ara que l'església romànica s'ha acabat de rehabilitar, també hi hagin contribuït.
Ben conservada
L'estat de conservació de la gàbia és bo i probablement ha passat aquest temps amagada en algun magatzem sota cobert, com ho prova el fet que no està gaire més rovellada que quan va desaparèixer. Molinas ha comunicat l'aparició de l'objecte a l'Ajuntament de Forallac i aviat el cediran al consistori perquè decideixi el seu futur.
No se sap si la tornaran a penjar d'un arbre, però després del que va passar fa quatre dècades i de la recent desaparició de la imatge de Santa Coloma, Molinas creu que el més convenient seria exposar-la a dins de la rectoria, incorporada a la mostra permanent que recorda com era la vida dels veïns del paratge segles enrere.