Societat

Tragèdia a Sabadell

Una mare de 58 anys i les seves filles, de 38 i 33, moren en un incendi en un pis

Un adolescent, nét i fill de dues de les víctimes, està en estat crític

L'origen del foc podria ser un curtcircuit en un electrodomèstic del menjador

Tres dones de la mateixa família, la mare, de 58 anys, i les dues filles, de 38 i 33, d'origen bolivià, van morir ahir asfixiades pel fum després que s'incendiés el pis on vivien, al número 23 del carrer Forcanada, al barri de la Planada del Pintor, a Sabadell. El fill d'una de les víctimes, un adolescent de 14 anys, va resultar ferit greument i ahir estava ingressat a l'hospital Sant Joan Despí Moisès Broggi en estat crític.

Al pis vivia una cinquena persona, el marit d'una de les dones i pare del menor ferit, de 39 anys, que va poder sortir de la casa incendiada sense l'ajut de ningú i va resultar intoxicat lleument. Sis persones més, veïns, van resultar intoxicades i van haver de ser traslladades amb pronòstic lleu a diversos centres sanitaris, on van quedar en observació.

El foc va començar a quarts de sis de la matinada en una paret del menjador de la casa, tal com va confirmar el cap dels bombers, Moisès Galán. Tot i que no es descarta cap possibilitat, la causa del foc podria ser el curtcircuit d'un aparell electrodomèstic. El cas és que les flames es van encendre molt ràpidament i de manera molt violenta (hi havia molta roba acumulada) i del menjador van passar a la cuina i al passadís, al davant de la casa, on hi ha la porta del carrer.

Les finestres que donaven al carrer estaven protegides amb reixes, cosa que hauria dificultat sortir al carrer. Les víctimes, doncs, van córrer cap a la part del darrere de la casa, on hi ha un pati amb un celobert i des d'allà cridaven els veïns perquè les ajudessin. Una de les víctimes, que estava impedida, no es va poder moure del llit.

Alguns veïns deien ahir que una de les dones també havia sortit de la casa sense l'ajut de ningú, però que, en veure que faltava el seu fill, hi va tornar a entrar per rescatar-lo. Els investigadors no van poder confirmar aquesta dada.

El que sí que van explicar els bombers és que quan van arribar al lloc dels fets, a les sis del matí, van trobar un coixí de fum que envaïa totalment l'habitatge, “des del sostre fins a terra”, un fet que impedia respirar a les persones que hi havia a l'interior. Aleshores, ells van atacar les flames per davant de la casa i, alhora, van intentar rescatar les víctimes a través del pati interior des de la casa d'un veí. Quan van poder treure les víctimes al carrer, que estaven inconscients, en tres dels casos –les tres dones–, no es va poder fer res per reanimar-les. Només l'adolescent es va recuperar i va ser traslladat immediatament a l'hospital.

“Estàvem dormint i no ens hem adonat de res. Però cap allà a les sis hem començat a sentir sirenes i aleshores hem vist el foc”, va explicar José Murillo, un dels veïns del carrer Forcanada que coneixia “de vista” les víctimes.

Veïns desallotjats

Els inquilins del bloc incendiat van ser desallotjats (n'hi ha que van respirar fum i es van estar dotze hores en observació) i aquesta nit no han pogut dormir a casa. L'Ajuntament els va oferir un hotel en espera que l'informe dels bombers asseguri que l'edifici no té problemes estructurals per poder-hi tornar, però la majoria se'n van anar a casa de familiars i amics.

El consistori, va explicar l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, que es va traslladar al lloc dels fets, va decretar un dia de dol al municipi.

LA DATA

31.12.10
Es va produir
l'incendi més tràgic: quatre persones van morir en un pis al carrer Castillejos de Barcelona.

Les reixes no els van deixar sortir

“Les reixes, les reixes... no han pogut sortir per culpa de les reixes”, deia una de les veïnes del carrer Forcanada, on ahir va tenir lloc l'incendi mortal. Aquest punt el va comentar també l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, que va dir que potser, en veure's atrapades pel foc i bloquejades per la porta d'entrada tancada amb clau, per un cantó, i amb les finestres barrades, per un altre, les tres dones i el nen haurien reaccionat refugiant-se al pati del darrere, amb l'esperança que algun dels veïns les pogués ajudar. Els veïns no se'n sabien avenir i, en estat de commoció, durant tot el dia van estar especulant amb el que podia haver passat. “Diuen que el foc va començar al menjador; potser és que es van deixar una estufa engegada perquè ja feia fred”, deia una altra de les veïnes, que coneixia una de les víctimes i el menor. I insistia: “Vaig sentir els crits del nen. Vaig sentir com cridava el seu pare”, deia.

Els fets es van produir en un barri de blocs de pisos modestos, no gaire alts i populars, on va anar a parar molta de la immigració espanyola que va arribar a Catalunya a partir dels anys quaranta i cinquanta; darrerament, nous immigrants, sobretot d'origen llatinoamericà. La casa incendiada no era gaire gran i hi vivien cinc persones de tres generacions en con-dicions modestes, segons
veïns que els coneixien.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

La Santa Market tanca la 8a edició amb 250.000 visitants, 120.000 estrangers

santa cristina d’aro
INFRAESTRUCTURES

Més de trenta municipis de Tarragona i Barcelona, contra la MAT

Barcelona
SERVEIS

Manresa confia en un acord perquè no hi hagi vaga de neteja en plena festa major

Manresa
infraestructures i serveis

Inicien la primera fase de millora de la pintura viària en quatre punts del municipi

salt
MEDI AMBIENT

Tarragona reunirà en un congrés europeu més de 400 experts en ratpenats

Tarragona
SOCIETAT

El govern de Tortosa vol modificar el POUM per poder actuar als Josepets

Tortosa
MEDI AMBIENT

Tarragona redueix la petjada de carboni de la companyia d’aigües

Tarragona
Urbanisme

Inversió de mig milió d’euros per a la millora de l’eficiència energètica d’habitatges municipals a Reus

Reus
societat

El govern aprova un pla de sequera amb una nova dessalinitzadora a la Costa Brava nord

barcelona