Societat

L'home que sempre hi era

Afable, educat, sempre va procurar ser home de consens, un “charmant”

Obries una porta i allà hi havia en Jordi Comas. Somrient, educat, afable, relacions públiques, amic dels seus amics, preocupat per tot i per tothom i sempre empresari lligat a Platja d'Aro i a la Costa Brava. Un charmant, en definitiva.

Nascut a Juià i criat a Flaçà, va estudiar batxillerat i peritatge mercantil a Girona i després va traslladar-se a Madrid, on es va especialitzar en cuina i administració d'hotels per graduar-se a l'Escola Superior d'Hostaleria. L'excel·lència professional va ser sempre una de les seves obsessions i per això va ser un dels membres de la primera promoció d'empresarials que es van titular a Girona. Però aquest afany per aprendre i servir millor el client, el va portar a parlar diversos idiomes i el va dur també a la recerca de l'excel·lència, no només en l'entorn de la gent que treballava per a ell sinó per tot el sector turístic. Emprenedor fins al moll de l'os, de ben jove es va convertir en empresari del sector de la restauració i l'hoteleria obrint l'històric restaurant Aradi, punta de llança dels seus negocis i que fa poc va reinaugurar en un espai nou a pocs metres de l'històric local que va obrir portes el 1963. Després van arribar el restaurant La Riera, els hotels Aromar i Costa Brava, amb el seu restaurant Can Poldo, a Platja d'Aro, i el S'Agaró Hotel. I molts altres negocis en què va tenir participació o va ajudar emprenedors que ho necessitaven.

Però ell era un home de món i necessitava alguna cosa més que la tasca empresarial que va confiar a la seva dona, Carme Hospital, una figura sempre lligada al desaparegut empresari. Per això, darrere mil i una iniciatives, hi trobaves la seva presència i la seva empremta. A l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro, on va entrar el 1970, va treballar-hi fins al 1979, quan van arribar les primers eleccions municipals. Això no vol dir que s'allunyés de la política. Home de concòrdia i consens, i preocupat pel país, sempre va estar al cantó dels diversos ajuntaments, el va seduir el centrisme d'Adolfo Suárez i ara militava a CDC. I tenia amics a dreta i esquerra.

Va ser regidor perquè pensava en el poble, en la Costa Brava i en la seva potenciació. Els més vells recordaran El amor se cita en Playa de Aro, una de les primeres grans promocions destinades al turisme internacional, que ell va contribuir a impulsar. No va ser aliè a cap de les que hi ha hagut al llarg dels anys al seu poble. De fet, ell mateix va ser protagonista d'alguna història turística. Un periodista del Frankfurter Allgemeine Zeitung, instal·lat a finals dels anys seixanta a La Gavina de s'Agaró per parlar de la Costa Brava i buscant el tipisme que no li donava el luxós ambient de l'hotel del senyor Ensesa, va trobar en l'Aradi i en Jordi Comas el material necessari per fer conèixer mitjançant el principal diari alemany la Costa Brava com a destí turístic. L'èxit va ser espectacular i bona part de la culpa de l'arribada d'alemanys a la Costa Brava cal buscar-la en aquell reportatge aconseguit a partir d'una paella.

Però no n'hi havia prou, i tot el que es feia per potenciar el turisme tenia en Jordi Comas al davant o al darrere. No és cap casualitat que fos soci fundador, accionista i conseller del Patronat de Turisme Costa Brava Girona des del 1976. O que for organitzador del Solarium Costa Brava, a l'Hotel Aromar, on, precursor de les Tribunes d'avui en dia, va portar primeres figures de l'economia i la política. I per això era vicepresident de la Unió d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre, de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, vicepresident de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols i membre del Consell Superior de Turisme de les Cambres de Catalunya. Sempre vinculat a la patronal gironina, el 2009 va arribar a la presidència, fet que el va convertir en vicepresident de Foment del Treball i membre de la junta directiva de la CEOE, tasca a la qual es va encomanar amb l'esperit de sempre.

Jordi Comas també va ser president de l'Skäl Girona i, com a tal, va arribar a la vicepresidència mundial de l'Skäl, una organització de dirigents del turisme que promou l'amistat i el turisme a escala global. També va ser president del Rotary Costa Brava, una organització mundial de voluntaris que fan serveis humanitaris i promouen el desenvolupament del Tercer Món.

Aficionat al ciclisme, va portar la Volta Ciclista Catalunya a Platja d'Aro i va ser soci fundador i president del Club Ciclista Platja d'Aro ara fa 25 anys. Era accionista del CF Girona i no es perdia cap dels seus partits. Dissabte li dedicaran un minut de silenci.

En els mitjans de comunicació va ser cooperativista de Punt Diari i membre del seu consell d'administració. De fet, moltes de les primeres reunions dels fundadors es van fer al restaurant Aradi. Abans havia col·laborat amb Presència i ara mateix era accionista d'Hermes Comunicacions. També ho va ser, de fundador, de Ràdio Costa Brava i Ona Catalana.

El que dèiem, Jordi Comas era pertot i per a tots feia feina. Fins ara, en què obrirem una porta i només hi trobarem el seu record i l'empremta que ha deixat. Descansi en pau.

El perfil Jordi Comas i Matamala Va néixer a Juià (1945) i va viure la seva infantesa a Flaçà, però el nom de Jordi Comas va lligat a Platja d'Aro, on, sempre al costat de la seva esposa, Carme Hospital, va regentar els restaurants Aradi i La Riera, i els hotels Aromar i Costa Brava, i també el S'Agaró Hotel, a s'Agaró. Era, des del 2009, president de la patronal FOEG.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Mor el fotògraf alemany Thomas Höpker

Comencen les obres del ferm a la C-152 a Santa Coloma de Farners

santa coloma de farners

El preu mitjà de lloguer a Girona supera per primer cop els 800 euros

GIRONA
Irlanda

El govern irlandès prohibirà els gossos de la raça American Bully XL

Barcelona

Inspeccionen l’escull artificial davant les Cases d’Alcanar que es manté operatiu

Alcanar
SOCIETAT

El reforç d’estiu al Maresme: 18 Mossos i una bossa d’hores extres que equival a 44 més

Mataró

Primer niu de tortuga careta de la temporada en una platja de Tarragona

tarragona
Medi ambient

Una desena d’informadors ambientals controlaran l’accés de paratges tarragonins i ebrencs

aiguamúrcia

Barcelona construirà prop de 1.900 pisos públics en solars cedits pel Consorci de la Zona Franca

Barcelona