Societat

religió

El bisbe Pere Casaldàliga ha de fugir de casa seva per les amenaces de mort

El religiós fa 40 anys que està implicat en la lluita pel retorn de les terres als indígenes del Brasil

S'havia negat fins ara a marxar, malgrat les pressions

El bisbe Pere Casaldàliga, nascut fa 84 anys a Balsareny (Bages), ha hagut de marxar de casa seva a São Félix do Araguaia (Brasil) per la intensificació els últims dies de les amenaces de mort que fa temps que rep per la seva dedicació a defensar els drets dels indis xavante. El fet que el govern del Brasil hagi decidit prendre les terres als terratinents i als colons que les van ocupar als anys seixanta per retornar-les als indígenes, tal com mana una ordre ministerial de fa dues dècades, ha fet augmentar la pressió a la zona i, tot i que sempre s'hi havia negat, el bisbe Casaldàliga, que té Parkinson, va marxar ahir a casa d'uns amics.

“En els més de quaranta anys que fa que viu allà n'havia rebut moltes, d'amenaces, però ara les circumstàncies són diferents i s'ha deixat aconsellar”, va explicar ahir la presidenta de l'Associació Araguaia, Fina Farrés, que considera que és bo que hi hagi una certa pressió internacional per ajudar a resoldre el conflicte i “perquè sigui reconegut el dret indígena a la terra”. El fet que Casaldàliga sigui ara bisbe emèrit i que, per tant, ja no tingui tanta responsabilitat, com a mínim de forma oficial, perquè tots els que el coneixen subratllen que la responsabilitat moral la manté tota, ha influït en la decisió de marxar a una zona on estigui més protegit. Va sortir de São Félix en avioneta i escortat per la policia.

L'Associació Araguaia, el Consell Indigenista Missioner –vinculat a la Conferència Nacional de Bisbes del Brasil– i la productora Minoria Absoluta, que aquest estiu va ser al Mato Grosso per rodar una minisèrie sobre la vida de Casaldàliga, van emetre ahir comunicats en solidaritat amb els pobles indígenes i per denunciar les pressions i amenaces. El periodista Francesc Escribano, autor del llibre Descalç sobre la terra vermella, inspirat en la vida del bagenc, va mostrar el seu suport al bisbe i a la seva feina des del Twitter: “Casaldàliga, amb 84 anys, malalt de Parkinson, amenaçat de mort per defensar els indis: «No n'hi ha prou amb ser creient, s'ha de ser creïble»”.

LA DATA

1971
És l'any
que Pere Casaldàliga, consagrat bisbe, s'encarrega de la prelatura de São Félix do Araguaia.

“Abans de marxar estava tranquil”

Minuts abans d'agafar l'avioneta per deixar casa seva i marxar a una zona més segura, el bisbe Pere Casaldàliga va parlar amb membres de l'Associació Araguaia, creada per difondre les seves causes, la figura i l'obra. “Estava tranquil. Va ser una decisió molt meditada”, va explicar ahir la presidenta de l'entitat, Fina Farrés, que no amaga que ara cal “deixar passar el temps perquè la pressió dels terratinents i colons de São Félix afluixi i la situació torni a la normalitat”. El 1968 Casaldàliga va acceptar fundar una missió claretiana al Brasil i al cap de dos anys va publicar Feudalisme i esclavitud al nord de Mato Grosso, per descriure la servitud feudal dels camperols de la regió. Fidel seguidor de la teologia de l'alliberament, s'ha consolidat com una de les figures de l'Església dels Pobres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.