Societat

Tanquen la sala de la cúpula de Las Arenas per incomplir la normativa de seguretat

L'espai presenta, entre d'altres, irregularitats en la normativa contra incendis i no té comptadors d'aforament

Cossos de seguretat i ajuntaments intensifiquen els controls i la vigilància per evitar riscos en espais on es poden concentrar aglomeracions de gent

L'Ajuntament de Barcelona ha ordenat precintar la sala polivalent situada a la cúpula del centre comercial Les Arenas. La mesura cautelar s'ha pres després d'una inspecció feta dissabte a la nit en què Bombers, Guàrdia Urbana i funcionaris del districte de l'Eixample van constatar que l'espai incomplia algunes normes necessàries de seguretat. Entre d'altres es va veure que els detectors antiincendis no funcionaven, que hi havia material inflamable acumulat sota les grades i que no hi havia comptadors per saber l'aforament exacte dins el recinte. La decisió ha suposat la cancel·lació de l'espectacle Peter Pan, el Musical, que s'estava representant a la sala.

Es dóna el cas que la cúpula tampoc comptava amb autorització prèvia per fer aquest tipus d'activitats. L'espectacle estava emmarcat en l'Arenas Festival, cicle format per concerts i diversos espectacles teatrals. Segons queda estipulat en la llicència d'activitats d'aquest espai, en ser una sala polivalent amb diversos usos i necessitats diferents per a cada ús, el Servei de Prevenció i Extinció d'Incendis (SPEIS) de Bombers de Barcelona haurà d'emetre un informe favorable per a cada activitat que es vulgui dur a terme.

L'empresa promotora havia sol·licitat al districte l'autorització prèvia per a la realització de l'Arenas Festival. L'SPEIS va considerar que la documentació aportada no era del tot adequada i va emetre un informe desfavorable per a la realització de l'activitat. Per aquest motiu, el districte de l'Eixample va notificar divendres l'ordre de cessament de les activitats que, tal i com contempla la normativa, ara iniciava un termini per a l'audiència dels interessats de 10 dies previs al tancament de la sala.

Per tal de poder reprendre les activitats, a més de complir amb tot allò establert per qüestions de seguretat, també serà precís que els responsables de la cúpula comptin amb l'autorització prèvia del districte, que haurà de venir avalada per un informe favorable de Bombers. A més, el districte de l'Eixample iniciarà un expedient sancionador contra la promotora de les activitats.

Els incompliments

El gruix de les irregularitats detectades fan referència a les normes de seguretat contra incendis. En aquest sentit, s'ha trobat que els detectors de fum estaven anul·lats, que la instal·lació elèctrica estava a prop de la graderia i no estava suficientment protegida i que hi havia bastant material inflamable acumulat sota les grades on seu el públic.

S'han vist, a més, mancances en la senyalització i enllumenat de les sortides d'emergència, que algunes d'aquestes sortides estaven obstruïdes, que no hi havia un vigilant de seguretat acreditat a la zona i que no hi havia un sistema fiable per comptar el nombre de persones que estaven dins la sala.

En la pàgina web de l'empresa promotora de la cúpula de Les Arenas consta que la superfície de l'espai central és de 1.912 metre quadrats, el backstage i la seva terrassa és de 237 metres quadrats i 150 metres quadrats, respectivament; el vestíbul ocupa 140 metres quadrats i la zona sanitària, 90 metres quadrats. En el mateix portal s'informa que l'aforament és d'un màxim de 1.500 persones per a banquets, 2.000 per a fires, exposicions i desfilades de moda, i “de més de 2.000” per a “activitats musicals”.

Més controls

Cossos de seguretat i ajuntaments intensifiquen en dates com el Cap d'Any els controls i la vigilància per evitar riscos en espais on es poden concentrar aglomeracions de gent. L'intendent de la Guàrdia Urbana Joan Miquel Aguilar ha explicat que “s'incrementa el ritme” de la política de prevenció en dates com el Nadal, Cap d'Any o estiu, per “garantir” que les activitats siguin “el màxim de segures”

Aguilar, però, ha volgut remarcar que aquest augment no es produeix com a conseqüència de la tragèdia del Madrid Arena, on van morir cinc noies. “No té relació directa amb el que va passar a Madrid”, ha dit, tot afegint que a la sala polivalent de les Arenas no hi havia prevista cap festa de Cap d'Any.

L'actuació a la sala polivalent de les Arenas s'ha fet pública el mateix cap de setmana que els Mossos d'Esquadra precintessin un local situat als afores de Viladecavalls (Vallès Occidental), conegut com Opera Garden, perquè només comptava amb llicència per a banquets, quan funcionava també com a discoteca. Això va fer provocar la suspensió de la macrofesta de Cap d'Any que preparava la sala de festes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.