Societat

El govern posa a la venda la planta de residus industrials

La incineradora, situada a Constantí i que dóna servei a tot Catalunya, passarà a mans privades per un mínim de 42 milions d'euros

El PSC recela que la privatització en redueixi la seguretat

La privatització de serveis públics arriba ara també a l'àmbit dels residus. El govern va obrir dilluns el procediment per a la venda de la totalitat de les accions de l'empresa pública Ecoparc de Residus Industrials SA (ERISA), participada actualment al 100% per l'Agència de Residus de Catalunya.

La companyia s'encarrega de la gestió de la planta de tractament i incineració de residus especials o industrials situada a Constantí (Tarragonès), i que es va posar en funcionament l'any 2000. La incineradora, que es va crear en el seu moment a petició del sector químic del Camp de Tarragona, passarà a mans privades per un preu mínim de 42.278.000 euros, que és la xifra mínima que el govern ha fixat per a les ofertes que s'hi vulguin presentar. Els interessats en la compra ara tenen deu dies per expressar el seu interès en la venda, i un termini addicional de vint dies per presentar una oferta final.

L'inici del procés, que dilluns es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat, ha provocat les crítiques del PSC. El diputat socialista per Tarragona, Xavier Sabaté, va denunciar ahir que la privatització del servei pot suposar perdre “les garanties de seguretat i de respecte al medi ambient” que li venien imposades com a servei públic, i va advertir, a més, que suposarà oferir “gairebé un monopoli” a l'empresa que resulti compradora de les accions, ja que moltes indústries del país estan obligades a dur els seus residus a Constantí. Els socialistes, que denuncien que el preu de venda fixat és massa baix, demanen que s'aturi el procés de venda.

Fins a inicis de l'any passat, la planta de Constantí estava participada per l'Agència de Residus en un 70%, i el 30% de les accions estaven en mans de diferents empreses químiques instal·lades al Camp de Tarragona, com ara Basf i Repsol. L'ens públic en va assumir la totalitat, però, per fer-ne possible ara la venda.

LA FRASE

La venda respon a la lògica de les empreses que fa temps que la volen i ara la tindran a preu de saldo
Xavier Sabaté
Diputat del PSC al Parlament

LES XIFRES

100
per cent de les accions
de l'Agència de Residus pertany al govern. Empreses químiques tenien, fa any, un 30%.
33.000
euros
és el preu mínim que es pagarà per cadascuna de les 1.275 accions de l'empresa que gestiona la planta.
Les claus

La urgència de la tresoreria

a.p

La privatització de la planta de tractament de residus industrials de Constantí és una més de les accions previstes a la llei de març de l'any passat de mesures fiscals, financeres i administratives aprovada per la Generalitat per fer front a la situació de manca de tresoreria i d'ajust pressupostari.

No es tracta de la primera venda d'un servei públic davant la necessitat de líquid a les arques del govern: la polèmica privatització d'Aigües Ter Llobregat, que s'encarrega de l'abastament d'aigua a gran part de l'àrea metropolitana de Barcelona, n'ha estat el cas més sonat i també ha aixecat les crítiques dels que, des de l'oposició, no comparteixen la idoneïtat de posar en mans privades uns serveis bàsics com són l'aigua o, en aquest cas, el tractament dels residus. Segons l'argumentari de l'Agència Catalana de Residus, la privatització de la incineradora construïda al Tarragonès té l'objectiu d'obrir a la lliure competència un servei, però, que al mateix temps genera moltes sensibilitats i que ha requerit tradicionalment molt consens territorial, així com l'execució de compensacions al municipi al qual li toca tenir-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.