Dies de calçots
Valls celebrarà la Gran Festa de la Calçotada i donarà el tret de sortida a la temporada alta de calçotades
La Gran Festa de la Calçotada de diumenge vinent encetarà una temporada que es presenta “excel·lent, tant per la qualitat com per la quantitat de calçots”, segons Rafel Castells, secretari de la Cambra de Comerç de Valls. L'ens calcula que, de novembre a abril, unes 350.000 persones es desplaçaran a l'Alt Camp per degustar una calçotada on va néixer aquesta tradició gastronòmica. “És la segona temporada turística al Camp de Tarragona, després de l'estiu”, assegura Castells. En la popularitat de la calçotada, i en la seva repercussió econòmica, hi ha tingut molt a veure la Gran Festa: l'any 1982, quan es va celebrar per primer cop, a l'Alt Camp oferien calçotades només sis restaurants, mentre que ara més de cinquanta en tenen a la carta. Diumenge, els organitzadors esperen uns 35.000 visitants i un ressò mediàtic que arribarà fins i tot al Japó, ja que el canal Nihon-TV de Tòquio rodarà un reportatge sobre la festa i la calçotada durant la diada. Castells ho resumeix: “La Gran Festa ha significat que se'n parli molt, li ha donat un toc massiu de popularitat.”
Des del campanar
Els castells i els calçots, doncs, han contribuït a donar a conèixer Valls arreu: “La calçotada entesa com un àpat festiu, la cuina del calçot com a única i diferencial, ens porta cada any milers i milers de visitants, i per a tots és un gran referent i té un gran impacte per a la promoció turística de la ciutat de Valls”, assegura l'alcalde de la ciutat, Albert Batet, que hi afegeix: “A Valls sempre hem tingut molt clar que la cultura popular és un dels nostres actius més importants i amb més possibilitats de projecció, tant des del punt de vista identitari com d'atractiu turístic.” Diumenge, a més de participar en els actes de la festa, els visitants poden aprofitar l'ocasió per fer alguna de les rutes turístiques que s'ofereixen a la ciutat. Enguany, s'hi suma la ruta guiada al campanar de Sant Joan, el més alt de Catalunya. Pujar els més de 300 graons permet assolir el pla de les campanes, un espai des del qual es poden veure els accidents geogràfics i pobles de fins a sis comarques.
Amb etiqueta
Ja fa anys que l'etiqueta d'Indicació Geogràfica Protegida IGP Calçot de Valls garanteix la qualitat dels calçots. “Som uns cinquanta productors que continuem defensant el nom, la qualitat i, a poc a poc, augmentem la producció”, explica Sebastià Banús, que calcula que enguany es posaran al mercat uns 10 milions de calçots etiquetats, un milió més que el 2012.
125 anys de treball col·lectiu
M.J.R.Entre 300 i 400.000 calçots amb l'etiqueta de la IGP Calçot de Valls es despatxen a la Cooperativa Agrícola, que enguany celebra 125 anys de la seva fundació. Els seus 500 socis hi entren oli, fruita seca, garrofes, raïm i també calçots. “És un producte que fa deu anys no comercialitzàvem, però ara hi ha pagesos que en viuen”, explica Josep Llorach, president de la Societat Agrícola de Valls. La cooperativa, una de les més antigues del país, ha passat temps molt difícils, però s'ha aconseguit mantenir-la i fins i tot començar un procés de rejoveniment. “Amb la crisi, la gent ha tornat al camp”, comenta Llorach. Diumenge, a la cooperativa, es podrà visitar una exposició de maquinària agrícola per al cultiu dels calçots i l'entitat ha organitzat activitats durant tot l'any per celebrar l'aniversari.
Dades d'interès
Dia 27. A les 10 h s'obrirà el mercat de la calçotada. A les 11 h, demostracions de coure calçots. A les 12.30 h, sortida de la cercavila. A les 13 h, al Pati, concurs de menjar calçots. Durant el dia, concursos de cultiu de calçots i de salsa.
Degustacions. A la pl. de la Zeta i dels Alls (12 calçots, salsa, pa, vi, taronja i pitet).
Més informació. www.valls.cati www.cambravalls.com