Societat

Brians II surt malparada en un informe sobre tortura

Ribó dóna un “alt grau de credibilitat” a les denúncies

Justícia diu que les seves presons “són les més auditades”

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, considera que “es pot donar un elevat grau de credibilitat” a les denúncies presentades per diversos interns de la presó de Brians II sobre els maltractaments que diuen que han sofert per part de funcionaris de presons. Ribó, en qualitat d'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura, va presentar ahir el seu informe anual, que és resultat d'haver visitat 36 centres de reclusió o establiments on, per mor de l'activitat que s'hi desenvolupa, es practica la contenció de persones, com és el cas dels centres geriàtrics.

En el cas de Brians, el síndic es va entrevistar amb dinou interns, dels quals catorze van assegurar que havien estat objecte d'agressions físiques per part dels funcionaris i quatre van relatar maltractaments psicològics. Només cinc van assegurar no tenir cap queixa de l'actuació dels funcionaris.

En les entrevistes a funcionaris i als membres de l'equip directiu, tots van coincidir que no tenien constància de les queixes dels interns. “Atesa l'existència d'opinions contraposades –conclou l'informe–, no es pot desprendre de manera generalitzada que hi ha irregularitats en el tracte i els drets de l'intern.” Ara bé, “la coherència i la coincidència” en les declaracions dels interns ha motivat que Ribó els acabi donant crèdit.

Des de la conselleria de Justícia es va ajornar ahir una valoració a fons de l'informe fins que no s'hagi llegit, però es va recordar que “les presons catalanes són les més auditades d'Europa”, informa Efe.

L'informe de l'Autoritat per a la Prevenció de la Tortura inclou també la visita feta a 21 comissaries de Mossos i policies locals. Els principals problemes que s'hi han detectat tenen a veure amb la falta d'higiene del lloc, pudors i brutícia, i la deficient separació entre homes i dones.

Ribó també va auditar un geriàtric situat al Poblenou de Barcelona, sense que s'hi detectessin irregularitats. En el moment de la inspecció, hi havia una vintena de persones amb alguna mesura de contenció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Contenidors comunitaris i tancats a blocs que fan el porta a porta

GIRONA
Infraestructures

Front comú de Lleida i Osca per recuperar les freqüències de tren d’abans de la pandèmia

Lleida
Societat

Gratallops marida vins i orgull per atraure turisme LGTBIQ+

Gratallops

El Dia Internacional de l’Orgull LGBTI, a les poblacions gironines

banyoles

L’institut Deulofeu diu que les proves de 2n d’ESO són “injustes"

figueres

La C-63 tindrà tres noves rotondes i passos de vianants

VIDRERES
Medi Ambient

Lleida insta l’Estat a protegir l’horta de les línies de Molt Alta Tensió

Lleida
societat

Els taxistes avisen de bloquejos a l’aeroport de Barcelona si no s’amplia el personal que gestiona les cues

El Prat de Llobregat

Projecte per millorar l’accés de les persones amb discapacitat intel·lectual als serveis de salut

girona