L'Ideco de l'Horta premia un treball sobre els mestres de la República
EL jurat qualificador del XIXé Premi d'Investigació de l'Horta Sud 2012 ha acordat concedir el guardó al treball de recerca “Mestres de la República”, presentat pel professor Wilson Ferrús Peris
EL jurat qualificador del XIXé Premi d'Investigació de l'Horta Sud 2012, després d'analitzar els vuit projectes presentats i de fer les deliberacions oportunes, ha acordat per unanimitat concedir el guardó al treball de recerca Mestres de la República, presentat pel professor natural de Catarroja Wilson Ferrús Peris.
El jurat ha valorat molt positivament el fet que en aquesta convocatòria s'hagen presentat vuit projectes d'investigació, cosa que ha fet més difícil emetre la seua decisió, ja que tots els treballs mostren una gran qualitat, tant per la temàtica tractada relacionada amb la nostra comarca com per la metodologia de recerca plantejada.
“Mestres de la República” analitza amb profunditat la cruenta repressió exercida contra el magisteri d'educació primària a l'Horta Sud per la dictadura franquista. Aquesta repressió contra els mestres que tenien la seua plaça en propietat es porta a terme durant la postguerra, a través de processos de depuració, consells de guerra i contenciosos en els jutjats especials de Responsabilitats Polítiques o de Repressió de la Maçoneria i el Comunisme. Una “purga” ideològica que a l'Horta Sud va afectar 114 mestres. El treball també inclou els 14 mestres nacionals de l'Horta Sud depurats per la República durant la Guerra Civil.
Fonts d'investigació
Les principals fonts d'investigació utilitzades per Ferrús han estat els expedients de depuració que estan dipositats en nombrosos arxius de l'Estat, principalment l'Arxiu General de l'Administració del Ministeri d'Educació i Cultura, així com arxius municipals, butlletins oficials tant de la República com del franquisme i entrevistes personals realitzades a familiars i amics d'aquests mestres.
Wilson Ferrús, a més d'endinsar-se en el fosc entramat jurídic-administratiu d'aquesta violència institucional, narra la història personal de 33 d'aquests 114 mestres represaliats.
Històries personals
És la història de la vida de 33 mestres que recull en l'emotiu capítol “El magisteri reprrimit. Una aproximació a la persona”, dels quals ha estat possible reconstruir la seua biografia a través de documentació d'arxius i de testimonis orals facilitats per familiars i amics.
Per altra banda, l'autor s'ha centrat en fixar la realitat escolar dels 20 pobles de l'Horta Sud entre 1931 i 1939 tant pel que fa a les escoles públiques com privades. Mestres de la República és també un treball que analitza de forma acurada l'evolució de les escoles en cadascuna de les vint poblacions de la comarca des de 1844 fins a 1939, incidint sobretot en l'espectacular creixement que va experimentar la creació d'escoles durant el període republicà.
En definitiva, un estudi que no solament vol contribuir ocupar un buit fins ara important en la historiografia de l'Horta Sud, sinó que, amb profunditat i complexitat dels continguts tractats i les informacions aportades, la majoria d'elles inèdites, aspira a ser un referent en els estudis sobre la repressió institucionals contra els mestres del territori valencià.