Per una agricultura viable i sostenible
DES DEL SEQUER DE LA MARJAL
Compromís per Silla ha encetat una línia de treball per tal de reflexionar i buscar la manera de provocar un canvi en el model agrícola actual, que, com molts altres sectors, no funcionen, com a conseqüència de les polítiques econòmiques que s'han realitzat en les darreres dècades. La preocupació i, per tant, l'objectiu que es fixa el col·lectiu és evitar la desaparició del camp, fet que es constata amb les terres sense cultivar que ja es detecten pel terme municipal.
“L'agricultura és el nostre productor d'aliments, és un motor de l'economia de Silla, o hauria de ser-ho, i encara més: no és només la seua funció econòmica, sinó també la funció social i mediambiental que cal valorar. És l'aire que respirem i també el nostre paisatge”, destaca el regidor de Compromís Josep Melero.
Per frenar la substitució progressiva de la taca verda dels camps cultivats, per la taca marró dels camps abandonats per la baixa rendibilitat del producte, Compromís per Silla promou l'agricultura sota el concepte de “Vida Digna” que consisteix en col·locar el centre d'atenció en la qualitat de vida de les persones, i no en l'augment del PIB, com una alternativa a la profunda crisi que assola el camp, entès en termes de rendibilitat econòmica.
Aquesta manera d'entendre la Vida Digna del camp reclama canvis profunds en les dinàmiques econòmiques, les cadenes productives i la redistribució de la riquesa. “Cal revalorar i dinamitzar el nostre patrimoni històric, cultural i paisatgístic que és l'horta i la marjal. Perquè potser hem aconseguit protegir, en part, el territori, però s'han “oblidat” de protegir els seus principals valedors, l'agricultor i la dona agricultora”, destaca Melero.
Per a raonar de tot açò, Compromís per Silla ha programat una xerrada sota el títol: “Té futur el camp? Noves perspectives”, que tindrà lloc a la seu del partit (carrer Llibertat, 5) demà divendres 22 de febrer, a les 20 hores.
Participaran representants de la Unió de Llauradors i Ramaders i de diverses experiències que ja estan funcionant en altres llocs, com Muro, i de l'agricultura ecològica, el concepte de consum de proximitat, de cooperativa integral, del banc de terres, del moviment Slow Food i de sobirania alimentària.