Societat

El Suprem avala les prospeccions petrolieres al litoral valencià

L'alt tribunal desestima el recurs interposat per l'Ajuntament de València contra dos decrets del govern de Zapatero que autoritzava les investigacions

L'empresa adjudicatària posarà quatre projectes en marxa: “Benifaió”, “Gandia”, “Altamar 1” i “Altamar 2”

La secció tercera de la sala del contenciosa administrativa del Tribunal Suprem (TS) avala les prospeccions petrolieres aprovades pel govern (PSOE) en l'any 2010 a l'Albufera, Benifaió, Gandia i el golf de València, segons consta en una resolució facilitada pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià.

D'aquesta forma, l'alt tribunal ha desestimat un recurs interposat per l'Ajuntament de València el març de 2011 contra dos reials decrets del govern en els quals s'aprovaven aquestes prospeccions adjudicades a l'empresa Cairn Energy, a través de dues de les seues filials: Capricorn Spain Limited i Medoil PLC.

L'empresa Cairn ja va anunciar el passat mes de gener que renunciava a les exploracions i posteriors prospeccions petrolieres que tenia autoritzades enfront de la costa del Saler, a València, en concret, al projecte anomenat Albufera 1. No obstant això, va anunciar que mantindria els projectes anomenats Benifaió, Gandia, Altamar 1 i Altamar 2.

Compliments legals

En la resolució, el TS no té en compte l'argument utilitzat pel consistori que hi podria haver una afecció greu del litoral, ja que recorda que un dels reials decrets preveu que els treballs necessaris per a portar a terme l'execució del pla d'investigació “estan condicionats” al fet que s'assegure la protecció dels recursos marins.

En aquesta línia, indica que no s'han incomplit les disposicions establides en la llei per a assegurar la integritat i l'adequada conservació de les zones del domini públic marítim terrestre, les platges, la plataforma continental i per a previndre i combatre, singularment, els abocaments d'hidrocarburs.

Així mateix, el Suprem rebutja l'al·legació efectuada pel consistori, que assegurava que s'havia incomplit el requisit de la superfície màxima legalment autoritzable –100.000 hectàrees–, ja que ha quedat constatat que en els reials decrets es fixa una superfície d'unes 79.000 hectàrees.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.