Societat

‘Smartbastó', amb pas ferm

prototip

Fujitsu presenta un bastó amb GPS i Wi-Fi que guia els usuaris, permet localitzar-los i en controla el ritme cardíac

Cada cop més empreses veuen possibilitats de negoci amb la tercera edat

Els telèfons específics per a gent gran, a banda de sonar com un tro, poden alentir la veu de l'interlocutor o ser controlats per tercers

A Europanomés un 19% dels més grans de 55 anys tenen un ‘smartphone', i la majoria no saben ni què és

L'edat avançada ja ha deixat de ser una excusa per no sumar-se a la revolució tecnològica. Diverses empreses presents en el Congrés Mundial del Mòbil (CMM) han orientat els seus productes cap a la gent gran, oferint solucions molt útils i, alhora, fàcils d'utilitzar. Els telèfons especials per a la tercera edat cada cop ofereixen més possibilitats: n'hi ha que permeten que tercers gestionin l'agenda o el calendari i les alertes, molt útil per a l'atenció mèdica. D'altres tenen un botó de seguretat per fer trucades d'emergència fins a cinc persones diferents i alguns, fins i tot, tenen la possibilitat d'alentir la veu quan l'interlocutor parla massa ràpid. L'atracció del congrés, però, va ser el prototip d'un bastó intel·ligent: guia l'usuari, controla la seva ubicació i, fins i tot, registra el seu ritme cardíac.

El giny en qüestió és una creació de Fujitsu. Amb un departament d'investigació de nous productes on treballen 300.000 persones, l'empresa japonesa té molt present l'envelliment de la població al seu país. D'aquí que el seu negoci també es dediqui a adaptar les noves tecnologies a la tercera edat. El bastó, tot i tenir un mànec força voluminós, és molt lleuger. Abans d'utilitzar-lo, cal que algú fixi en un ordinador quina és la ruta que es desitja fer. A partir d'aquí, mentre l'usuari camina, el bastó el guiarà –només cal estar atent a les vibracions i els senyals lumínics del mànec– i alhora mostrarà la seva ubicació a la pantalla del PC, perquè pugui ser controlat. A més, l'smartbastó té un sensor que detecta el ritme cardíac del caminant, que també es transmet a l'ordinador –per Wi-Fi o Bluetooth– i posteriorment es pot reenviar al doctor perquè el valori.

Aquest bastó és un producte en desenvolupament i encara no té prevista la seva sortida al mercat, però el primer telèfon intel·ligent per a gent gran sí que és una realitat. Al Japó, Fujitsu l'ha venut a cabassos i al juny desembarcarà a França, com a primer pas de la seva expansió per Europa. Es diu Stylistic S01 i, segons els seus creadors, “fa tot el que fa un telèfon intel·ligent, però de manera molt fàcil”. Es basa en Android, però té unes icones molt grans que cal picar amb ganes, per evitar pulsacions involuntàries. Tot, en una única pantalla per no complicar la vida a l'usuari. L'aparell incorpora la tecnologia ja existent en d'altres telèfons per a la gent gran: sona a un volum molt alt perquè l'usuari se n'adoni quan li truquen i està preparat per ser compatible amb audiòfons. A més, incorpora dues tecnologies que li donen valor afegit: cancel·la el soroll ambient i –la més innovadora– alenteix la conversa de les persones que parlen massa ràpid, teòricament sense allargar les converses.

Emporia, una firma austríaca que fa temps que es dedica específicament a fer mòbils molt fàcils d'utilitzar, no creu en els smartphones. “Un 75% dels més grans de 65 anys no saben ni què són, i a molts altres no els interessa”, diu el seu responsable a l'Estat. Sí que aposta, però, per un mòbil que es connecta a internet únicament perquè una altra persona li pugui controlar des d'una app l'agenda, el calendari o la ubicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.