Societat

Govern i Estat desencallen el finançament de les obres del Segarra-Garrigues

Els treballs de construcció començaran entre aquest any i l'any que ve

Vila i Arias Cañete també tanquen l'acord per a la retirada dels llots tòxics de Flix i la voluntat d'acostament sobre el cabdal de l'Ebre

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, han acordat posar en marxa nous mecanismes de finançament per garantir que les obres del Segarra-Garrigues es faran realitat. Les obres, ha sentenciat el conseller, es començaran a fer entre aquest any i l'any que ve, malgrat que el calendari d'execució no serà tan ràpid com reclamen alguns alcaldes. Vila i Arias Cañete també han tancat l'acord entre el govern i l'Estat per a la retirada dels llots tòxics de Flix i les obres que acompanyen aquesta actuació, que començaran de manera imminent.

Ha estat una reunió d'una hora “molt profitosa” a Madrid, en paraules del conseller, en què tots dos han coincidit en que cal donar solució a les obres del canal Segarra-Garrigues perquè, segons ha recordat Vila, “hi ha 44 municipis a Catalunya que tenen un problema greu d'abastiment d'aigua”.

L'acord permet superar l'escull que hi havia entre les dues administracions per a la garantia del finançament de les obres, que tenen un cost de 30 milions d'euros dels què el 50% surten del Fons Feder.

Segons ha explicat el conseller, es posaran en marxa “nous mecanismes” de finançament que no ha volgut explicar però que garanteixen que les obres es duran a terme. “Crec que hem trobat la manera que aquests fons europeus quedin garantits i per tant estarem en condicions de garantir als alcaldes que la obra es farà”, ha dit.

Com a contrapartida, ha explicat Vila, “el calendari no serà tan imminent” com es voldria, però les obres tindran lloc en el pròxim bienni, és a dir que començaran entre els anys 2013 i 2014.

Acord total respecte a Flix

Vila també ha posat de manifest l'acord total que hi ha en aquests moments entre l'Estat i la Generalitat per a la retirada dels llots tòxics de Flix i les orbes que acompanyen aquesta actuació que han de tenir lloc entre el 2013 i el 2014.

El conseller i el secretari d'Estat posaran en escena aquest acord demà dijous des de Flix, on explicaran als alcaldes de la zona un calendari “precís” d'actuacions.

Segons Vila, amb aquest acord queda garantit que “les úniques obres que es demoraran en el temps són les que tenien un caràcter de compensació”, mentre que les de seguretat davant un possible accident “es faran de manera imminent”.

Arias Cañete ja va anunciar aquest dimarts al Senat que les actuacions començaran de manera “imminent”. El Pla d'obra preveu un termini de dos anys i vuit mesos per fer els treballs, amb una inversió total de 165 milions d'euros, dels què 117 surten dels Fons de Cohesió.

L'obra consisteix en eliminar els 800.000 metres cúbics de llots contaminats. Segons el ministre aquesta és una actuació “prioritària” que suposarà l'eradicació d'un segle de residus tòxics al riu Ebre i que ha ocasionat el deteriorament de la qualitat de l'aigua que reben un milió de persones i rega més de 50.000 hectàrees.

Solucions per als treballadors d'Ercros

Vila i Arias Caéte també han abordat la situació dels treballadors de la planta d'Ercros que es quedaran sense feina fruit del tancament de la fàbrica. El conseller ha explicat que el govern busca que les empreses que s'han quedat algunes de les obres de Flix contractin aquests treballadors.

Vila també ha comentat les paraules de l'alcalde de Flix, Marc Mur, que aquest dimarts va amenaçar amb denunciar Ercros per contaminació si no negocia la continuïtat de la planta. El conseller ha recordat que els alcaldes en la mesura que pateixen els problemes com a propis “tenen una sensibilitat que els fa dir coses que a vegades s'han de dir d'una forma més endreçada”.

Sense entesa per a l'Ebre

Malgrat aquests dos acords, govern i Estat continuen sense acostar posicions pel que fa al cabdal mínim del riu Ebre. Amb tot, la voluntat dels dos governs és fer un acostament i per aquest motiu Vila i Arias Cañete han acordat que “discretament” buscaran la manera de trobar punts d'entesa.

En tot cas, Vila ha recordat que la posició del govern de Catalunya parteix de la premissa que el cabdal ecològic de l'Ebre s'ha de garantir i que en aquest moment el riu està “excessivament pressionat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.