Inici “imminent” de les obres de descontaminació de Flix
El secretari d'estat de Medi Ambient presenta avui el calendari dels treballs al costat del conseller Vila
Vila dóna per garantida la seguretat d'una obra que el seu antecessor no acceptava per falta de garanties
Coincidint amb la primera reunió entre el nou conseller de Medi Ambient, Santi Vila, i el ministre del ram, Miguel Arias Cañete, s'anuncia l'inici “imminent” dels treballs de retirada dels centenars de milers de tones de fangs tòxics i radioactius que hi ha al fons del pantà de Flix. Es començarà per les obres que han de garantir l'abastament segur dels municipis en cas d'un accident que amenaci la salubritat pública durant la retirada dels llots del fons de l'embassament. I es deixaran per més endavant els projectes de compensació al territori.
Canvi de relació política
Res a veure amb l'enfrontament i la desconfiança total de només fa uns mesos entre l'exconseller Lluís Recoder i el mateix ministre sobre aquest afer, que havia quedat bloquejat perquè el conseller considerava una temeritat iniciar la retirada dels fangs tòxics sense garantir abans un abastament alternatiu suficient per mitjà de la construcció dels pous i les canalitzacions que contemplen les obres complementàries del projecte de descontaminació. L'anunci ahir del conseller Vila sobre l'acord total de la Generalitat amb el ministeri pel que fa a les obres a iniciar demostra que l'obstacle que tenia el projecte aturat era tant o més polític que tècnic. Recoder representava l'estratègia d'enfrontament frontal amb els ministres de Foment i Medi Ambient, mentre que a Santi Vila se li ha encarregat arribar al màxim de consens possible amb els seus homòlegs al govern de Rajoy per desencallar projectes.
Així doncs, avui el conseller Vila acompanyarà el secretari d'estat de Medi Ambient, Federico Ramos, en la seva visita a la Ribera d'Ebre per explicar als alcaldes el calendari precís de les obres que s'han d'executar durant enguany i l'any que ve.
Cost de 165 milions
En el pla d'obra es preveu un termini de dos anys i vuit mesos, amb una inversió de 165 milions d'euros, 117 dels quals finançaran els fons de cohesió europeus. Dimarts, Arias Cañete anunciava al Senat l'inici imminent de les obres, que considera prioritàries per eliminar 700.000 tones de residus tòxics que s'han anat acumulant al fons de l'embassament del riu Ebre durant un segle d'abocaments contaminants de l'empresa química Ercros.
D'altra banda, el govern català ha demanat sensibilitat del ministeri amb el greu problema d'atur amb què es pot trobar la població de Flix a conseqüència de l'ERO anunciat per Ercros. És a dir, un esforç de preferència per als flixencs en les contractacions de personal per dur a terme els treballs.
Mas fa pinya amb l'Ajuntament i recorda a Ercros els ajuts rebuts
L'inici de l'extracció dels llots coincideix en el temps amb l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que ha presentat Ercros, que preveu acomiadar un 75% de la plantilla de Flix. Ni els treballadors, ni l'Ajuntament estan disposats a acceptar que l'empresa, que durant anys ha contaminat el fons del pantà, marxi del territori i deixi un desert industrial. I sense contribuir econòmicament en la restauració del medi ambient. L'alcalde Marc Mur i membres del comitè d'empresa d'Ercros es van reunir ahir amb el president de la Generalitat, Artur Mas, que estava de visita a les Terres de l'Ebre. “La decisió de l'empresa sembla ferma, però farem els possibles per salvar el màxim de llocs de treball”, va dir Mas, que es va comprometre a fer pinya amb l'Ajuntament i els treballadors.
El president del govern va recordar a Ercros que sempre ha tingut el suport de la Generalitat i ha rebut múltiples ajuts a través de l'Institut Català de Finances, motiu pel qual li reclama que ara sigui l'empresa qui ajude Flix, la Ribera d'Ebre i Catalunya. Amb tot, Mas va evitar reclamar a Ercros la seua responsabilitat ambiental. “No es tracta de buscar incomoditats, sinó de minimitzar l'impacte sobre Flix”, va dir.
Acord pel canal Segarra-Gar- rigues
També hi ha acord per reprendre les obres pendents del canal Segarra-Garrigues després que s'han acordat nous mecanismes de finançament, segons explicava ahir el conseller Vila. Després de la reunió –d'una hora– que el conseller de Medi Ambient va qualificar de “molt profitosa”, ell mateix va anunciar que s'han acordat “nous mecanismes” de finançament dels 30 milions que costen les obres per garantir que no es perdi el 50% de subvenció dels fons Feder. El conseller recorda que del canal en depèn l'abastament de 44 municipis.