Societat

“Repararà una Església en runes”

Els franciscans a Catalunya, satisfets que el papa ‘s'hagi sentit atret per la figura de sant Francesc d'Assís'

‘Esperem que sant Francesc sigui un mirall per al papa', diu el provincial franciscà Josep Gendrau

‘Els pobresd'aquest papa són els desnonats, la gent que s'ha quedat a l'atur', diu Josep Gendrau

La comunitat franciscana de Catalunya ha acollit amb molta satisfacció la decisió de Jorge Mario Bergoglio d'agafar com a papa el nom de Francesc, en record del seu fundador, sant Francesc d'Assís, el que sempre va estar al costat dels pobres i els leprosos. “Realment és molt significatiu que s'hagi sentit atret per la figura de sant Francesc”, va dir ahir el provincial dels franciscans a Catalunya, Josep Gendrau, encara sota la sorpresa d'un papa que ningú s'esperava. Gendrau va voler expressar la seva alegria, en primer lloc, pel fet que el conclave de cardenals hagi escollit “un religiós”. “Avui en dia –va dir– els religiosos estem una mica relegats en una Església més bolcada a la jerarquia i els sacerdots. Els religiosos estem poc valorats, per això celebrem molt aquesta decisió perquè, a més, els religiosos sempre hem estat al costat de la gent. Al peu del canó”, manté Gendrau. El provincial franciscà va recordar ahir la “conversió de sant Francesc” i va dir que espera que sigui “un mirall” per al nou papa.

Efectivament, sant Francesc (Assís, 1182- 1226), que havia estat guerrer fins que, fet presoner a Perusa, va caure malalt, va convertir-se cap al 1206, quan tenia 21 anys. Diu la llegenda que va intentar d'anar a la Pulla a combatre els infidels, però a Spoleto va decidir d'emprendre una nova vida i, retirat a l'esglesiola de Sant Damià, un vell crucifix li parlà. “Aleshores –va explicar ahir Josep Gendrau– ell li va preguntar al Sant Crist: ‘Pare, què voleu de mi?' I el Sant Crist li digué: ‘Francesc és qui repararà la meva església que amenaça runa.'” Pel provincial dels franciscans a Catalunya, aquesta frase és important perquè ara el papa Francesc també es troba amb una “Església en runes” i l'haurà de reconstruir.

Dels leprosos als desnonats

Pel franciscà Josep Gendrau també és important que el nou papa s'hagi ja decantat pels pobres. “Sant Francesc va estar al costat dels leprosos... ara els pobres són els desnonats, la gent enganxada a les drogues, la gent que s'ha quedat a l'atur.” “Aquest papa té molta feina”, conclou.

Els franciscans són un dels ordes amb una presència més antiga a Catalunya. Després d'enviar a Galícia els seus primers companys, el mateix sant Francesc d'Assís va recórrer una gran part de la geografia catalana el 1211. Ràpidament va reunir diversos deixebles i poc després es va fundar el primer convent a Lleida. Actualment, els franciscans que s'agrupen a la Província de Sant Salvador d'Horta tenen presència dins de Catalunya a Barcelona, Berga, Lleida, Sabadell, Vilanova i la Geltrú i la Bisbal d'Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.